Istarska priča na Agrolagunin način – tradicionalna jela uz Vina Laguna i Ol Istria maslinova ulja!

Posjetiti Istru uvijek je lijep doživljaj, no kad imaš priliku vidjeti najveći maslinik u Hrvatskoj, saznati kako se proizvodi domaći istarski sir i kušati istarsku hranu i vina, više je od običnog izleta!

U spoju autohtone istarske eno-gastro priče, uvjerili smo se u vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja Ol Istria, istarskih sireva Špin i Vina Laguna..

U organizaciji Udruge za kulturu stola G.E. T. posjetili smo Stanciju Špin u malom mjestu Tar u blizini Poreča gdje se proizvodi Istarski sir Špin te Agrolagunin maslinik na lokalitetu Červar. Vidjeli smo i Uljaru Ol Istria, dok je prekrasno putovanje zaokruženo uz eno-gastro delicije u Konobi Stanciji Špin..Istarski sir Špin

Sjeverozapadna obala Istre, gdje se nalazi mjesto Tar, od davnina je poznato po ovčarskoj i stočarskoj tradiciji. Upravo ovdje smjestila se i Stancija Špin, uz koje se danas veže svjetski poznat sir Špin. Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani te je u početku sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme. Proizvodnja je tada iznosila oko 10-ak tona sira godišnje, da bi se danas ta brojka kretala i do 300 tona sira godišnje te oko 100 tona skute. Kako se proizvodnja i potražnja povećavala, pokrenut je otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata iz Istre, a ulaskom u koncern Agrokor 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu. Sirana je smještena tik uz prekrasnu tradicionalnu istarsku kuću Špin u kojoj se nalazi i restoran. U samu obnovu sirane i turističkog kompleksa koji su obnovljeni 2013. godine, uloženo je 35 milijuna kuna. Osim sirane i Stancije Špin, izgrađena je i Cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Istarski sirevi Špin – nositelji mnogih međunarodnih nagrada i priznanjaKroz siranu nas je proveo gospodin Krunoslav Salaj, voditelj sirane Špin. “Proizvodimo tri, odnosno četiri osnovna proizvoda: kravlji sir, miješani sir, ovčji sir i skutu. Miješani sir je kombinacija kravljeg i ovčjeg mlijeka. Osnovna sirovinska baza nam je kravlje i ovčje mlijeko. Proizvodimo i neke specijalne vrste sireva, kao što su npr, Gran Istriano ili kravlji sir u dropu od terana, sir s tartufima te miješani sir u orahovom lišću”, pojasnio je Krunoslav Salaj.

Krunoslav SalajProlazeći kroz sve dijelove sirane, zastali smo i kod sušione u kojoj sir odležava 30 dana prije nego se prebaci u zrionu.

“Sir zrije na drvenim daskama te se minimalno dva puta tjedno ručno okreće. Naš minimalni tipološki proces je 60 dana prije nego što se sir stavi na tržište. Dakle, ovdje stoji 30 dana i nakon toga ga prebacujemo u zrionu gdje odleži još 30 dana. Minimalno 30 dana zrije naš mladi sir kojeg smo napravili prije dvije godine kada je i počela njegova proizvodnja. Tražili smo proizvod koji će biti laganiji za konzumaciju u ljetnim mjesecima i tome smo u potpunosti uspjeli”, rekao je Krunoslav Salaj. Prilikom obnove sirane znatna financijska sredstva uložena su u najmoderniju sirarsku opremu i tehnologiju koje omogućuju proizvodnju sireva visoke kvalitete. Tradicija i lokalne vrijednosti te isključivo domaće sirovine glavni su aduti istarskog sira Špin koji na međunarodnim i domaćim festivalima i ocjenjivanjima niže uspjehe.Tako je ove godine Agrolaguna osvojila čak šest nagrada na prestižnom natjecanju World cheese awards u Bergamu u Italiji. Miješanom siru u orahovom lišću pripalo je super zlato te je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetuMajor Winners. Gran Istriano osvojio je zlato, Istarski mladi sir srebro, a brončanu medalju dobili su Istarski ovčji sir, Istarski kravlji sir i Istarski miješani sir. O samom značenju ovih prestižnih nagrada dovoljno govori podatak da su se na natjecanju mogli kušati sirevi iz čak 42 zemlje, sa šest kontinenata. Predstavljeno je rekordnih 3.804 sira koje je ocjenjivalo 260 stručnjaka iz 35 zemalja. Biti prepoznat na jednom ovakvom natjecanju ogromna je potvrda kvalitete i poticaj za daljnje uspjehe…

Uz sireve Špin vežu se sva obilježja istarskog podneblja. Uz sunce, more, sol, livade i sve ostale prirodne blagodati, ovi sirevi predstavljaju iskonsku autohtonu gastro poveznicu koja oduševljava brojne domaće i inozemne goste. Upravo u Stanciji Špin ovo iskustvo može se u potpunosti doživjeti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje OL Istria

Ekstra djevičanska istarska ulja Ol Istria mogu se pohvaliti polustoljetnim ugledom! To je svojevrsna oznaka kvalitete i tradicije koja se njeguje i čuva. Na ukupno 220 hektara maslinika na pet lokacija – Brda, Červar, Larun, Veli Maj i Zelena Laguna, nalaze se masline stare i do 40 godina.

Ol Istria je najveći proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj. Tome u prilog ide i 65 000 stabala maslina. U maslinicima su zasađene domaće sorte (istarska buža i bjelica), a dijelom sjeverno- talijanske sorte (leccino, pendolino, ascolana i picholine). Riječ je o uljima najviše kakvoće, izuzetnog mirisa i okusa. Uljara Ol Istria ima najsuvremeniju Pieralisi opremu te je cijeli proces proizvodnje kompjutoriziran. Automatsko čišćenje separatora omogućuje rad praktično bez prekida što omogućuje da se u cijelosti iskorištava kapacitet uljare od 65 tona na dan.Gospodin Dario Paulišić proveo nas je kroz maslinik Červar veličine 130 ha gdje su uz dominantnu sortu leccino, zastupljene i sorte pendolino, ascolana i picholine. “Ovogodišnja berba maslina krenula je 2. listopada, uz nešto manji broj radne snage nego što je uobičajeno. Berba okvirno traje 45 do 60 dana. S obzirom na nešto manji urod ove godine berba će proteći u redu i na vrijeme. Važno je istaknuti da kvaliteta ulja nije upitna. Očekujemo vrlo visoku kvalitetu jer kad je stablo pod manjim opterećenjem ploda ono daje veću kvalitetu ploda. Tu ne očekujemo nikakav problem, dapače, to će biti vrlo visoko kvalitetno ulje“, pojasnio je Paulišić.

Dario Paulišić”Zbog fenomena koji se dogodio u svibnju koji je bio izrazito hladan s velikim brojem padalina, zaustavljen je razvoj same masline na nekih 10 – 12 dana pa se sama cvatnja koja je trebala biti početkom lipnja, dogodila negdje oko 10 – 15 lipnja. Cvatnja masline događala se u vrijeme visoke temperature koje su dosezale i do 35 stupnjeva. Konkretno, mi smo iz zime uskočili u ljeto, proljeća kao da nije ni bilo. To je važan detalj koji smo imali ove godine i koji je uzrokovao manji urod.”, objasnio je Dario Paulišić.

Istaknuo je kako se masline beru ručno, u što smo se i sami imali prilike uvjeriti, ali i okušati. Prerada maslina odvija se unutar 12 sati kako bi se osigurale osnove za vrhunsku kvalitetu Ol Istria ekstra djevičanskih ulja. Proizvodnja ulja ovisi dakako o godini i urodu, a kreće se između 100 – 140 tona.

Iako je riječ o najvećem masliniku u Hrvatskoj, berba se odvija ručno

Uljara Ol Istria ima najsuvremeniju Pieralisi opremu te je cijeli proces proizvodnje kompjutoriziran.

Treba istaknuti kako je petu godinu za redom Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Potvrdilo je to najnovije izdanje vodiča ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta, “Flos Oleiza 2020. godinu, koje je objavljeno početkom listopada.  Ime Ol Istria tako se nadovezuje na našu priču okusa, mirisa i kvalitete maslinovih ulja koje treba kušati, a to smo i napravili…Konoba Stancija Špin – sljubljivanje hrane, maslinovog ulja i vina, istarski ručak

Voditelj restorana gospodin Mario Krajina predstavio je jelovnik od 6 sljedova koji su pratila Ol Istria ulja te devet Laguninih vina. “Ovaj je jelovnik rađen isključivo od lokalnih namirnica, a cjelokupna gastro priča željela je sljubiti domaću hranu, maslinovo ulje i vina na istarski način”, istaknuo je Mario Krajina. Entre je bio od kravlje skute i kuhane jabuke uz preporuku za ulje OL Istria pendolino. Predjelo je pratilo vino Perla Rose, Agrolagunin pjenušac rađen charmat metodom.Nakon predjela uslijedila je juha od koprive koja se mogla kombinirati s uljem po vlastitoj želji. Crni rižoto bio je poslužen uz Festigia Malvaziju Istarsku te ulje leccino. Pljukanci, istarske kobasice uz radič pratila je Festigia Malvazija Akacija i ulje Ol Istria picholine. Uz juneće obraze poslužena su tri vina: Cabernet Sauvignon Festigia, Castello Festigia, kupaža merlota, cabarnet sauvignona i syraha i Merlot Festigia. Ovo jelo zaokružilo je ulje Ol Istria istarska bjelica. Na kraju desert koji se odlično nadovezao na cijelu gastro priču, bila je pjenica od kravlje skute uz koju se moglo kombinirati ulje Ol Istria ascolana. Desert je pratilo Vina Laguna slatko crveno vino, Muškat ruža.

Juneće obraze pratila su tri vina: Cabernet Sauvignon Festigia, Castello Festigia, kupaža merlota, cabarnet sauvignona i syraha i Merlot FestigiaKušati ova tradicionalna istarska jela uz navedena vina i ulja, vrhunski je eno-gastro doživljaj. Konoba Špin mjesto je koje u Istri svakako trebate posjetiti!

Još malo o Agrolaguni…

Ovo putovanje bila je i prilika za razgovor o Agrolaguni, kao jednom od najvećih kompanija u Hrvatskoj kada je riječ o proizvodnji koja obuhvaća nekoliko sektora, prije svega vinogradarstvo, maslinarstvo te stočarstvo. Agrolagunino vino, maslinovo ulje te sir, nižu svjetske uspjehe, a kao misija kompanije u prvi plan uvijek se nameću kvaliteta i tradicija koje se beskompromisno njeguju.

Mia Vukdragović iz Odjela marketinga pojasnila nam je koje su trenutne smjernice kompanije i koje ih investicije uskoro očekuju…

“Još jedna potvrda naše kvalitete su svjetska priznanja na raznim međunarodnim natjecanjima. Istaknula bih zadnju nagradu koju smo nedavno dobili, a to je nagrada za naš Rosé koju smo primili u Francuskoj, gdje smo uvršteni među top pet svjetskih vina. Riječ je o nagradi koja nam je izuzetno važna, jer se radi o svjetskoj razini u koju su uključena sva rose vina, osim francuskih, s time da se ne radi o pojedinačnoj kategoriji, već se kvaliteta vina ocjenjuje sveukupno. Biti među pet svjetskih vina zaista je velika čast! Svaka nagrada nam je bitna, jer nam pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Kad govorimo o sirevima, tu također moram istaknuti kako smo vrlo ponosni na nagrade… Moram istaknuti i ulja gdje je istarska regija već petu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom. Važno je reći da smo mi bez obzira na našu veličinu i obujam posla, zadržali tu domaću, obiteljsku tradiciju, bilo da je riječ o preradi ulja ili proizvodnji sireva. Dakle, kod nas nema dodataka ni aditiva”, pojasnila je Mia Vukdragović.

“U zadnje dvije godine nismo imali velika marketinška ulaganja, no zadržali smo svoju poznatu kvalitetu te smo se fokusirali na neke druge segmente kako bi ih unaprijedili. Ovdje prije svega mislim na procese koji su ključni kod proizvodnje kako bi se ona ubrzala ili poboljšala. Također, ulagali smo u direktnu prodaju, odnosno distribuciju. Imamo tu sreću da postojimo dugi niz godina te smo na tržištu dobro prepoznati. Lojalnost kupaca nam je jako važna i upravo zbog toga njegujemo kvalitetu i nikad je ne dovodimo u pitanje. Naprotiv, samo je poboljšavamo”, istaknula je Mia Vukdragović.

“Kod proizvodnje vina, naša je prednost što vinograde imamo na nekoliko lokacija pa i u slučaju lošije godine uvijek možemo proizvesti vrhunsko vino, odnosno možemo imati dovoljne količine grožđa da se ono proizvede. Također, to što smo veliki, omogućuje nam da eksperimentiramo i radimo na proizvodnji novih etiketa”, rekla je Mia.

Agrolaguna većinu vina prodaje u Hrvatskoj, dok mali postotak otpada na izvoz. Rade na otvaranju novih tržišta. “Vjerujem kako i na novim tržištima ima prostora za nas, no ne želimo brzati, jer moramo misliti na količine i kvalitetu koju ne želimo rušiti”, objasnila je Mia Vukdragović.

U brojkama Agrolagunina vina predstavlja 4,5 milijuna litara godišnje proizvodnje. Riječ je o vodećem proizvođaču malvazije u nas (50% malvazije od ukupne domaće proizvodnje). Ono na čemu trenutno rade u Agrolaguni je IFS Certifikat koji je nužan dokument kod izvoza i koji otvara ulaz na nova tržišta.

S obzirom na kvalitetu Vina Laguna, nova tržišta zasigurno neće biti teško osvojiti…Kad spominjemo kvalitetu, moramo istaknuti i nedavne nagrade koju su osvojila Vina Laguna na natjecanju “Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, jedinom enološkom natjecanju na svijetu koje se isključivo fokusira na Merlot i Cabernet te njihove mješavine. Vina Castello Festigia 2016, Riserva LV 2013 i Merlot Festigia 2016 osvojila su zlato na ovom prestižnom natjecanju koje se održava pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije OIV – International Organisation of Vine and Wine!

Čestitamo Agrolaguni na svim osvojenim nagradama i priznanjima! Nama preostaje da uživamo u njihovim proizvodima, osjećamo Istru kad god poželimo i prenosimo divna iskustva…

tekst/photo/video:GricGric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci