Sveti Bartol označio početak ovogodišnje berbe

Sveti Ivan Zelina je grad u kojem se održavaju brojne vinske svečanosti i grad je koji ima dugogodišnju tradiciju održavanja izložbi vina. Tako je ove godine održana 54. po redu Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Uz tradicionalne vinske blagdane Vincekovo i Martinje, u Zelini se tako obilježava i Bartolovo, koje se slavi 24. kolovoza, kada se u vinogradima podiže klopotec, koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta valja već i bačve isprazniti) proslavlja u vinogradu.

Udruga vinogradara i vinara „Brina“ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline, organiziralo je proslavu na bregu Belavine, iznad Kalinja, u srijedu, 24. kolovoza, s početkom u 16:30 sati.

Udruga „Brina“ među svojim članovima bira VINCILIRA i PUDARA na godinu dana, do sljedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je tijekom godine pokazal najviše truda oko vina i vinograda. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti“ i tak čuval naše gorice.

„Bartolovo se u našem gradu održava niz godina zaredom, a iz godine u godinu bilježimo sve veći interes te nas se okupi nekoliko stotina. Posjetitelji su prepoznali neposredan način organizacije i to im se jako sviđa. Svi vlasnici kleti na bregu Belavina uključeni su u organizaciju i taj dan nesebično otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima. Ispred svake kleti postavljeni su dodatni stolovi za druženje. Udruga „Brina“ svake godine pripremi nekoliko vrsta jela, koja se dijele besplatno kao i vino. Manifestacija se tradicionalno održava svake godine 24. kolovoza, a proslava uvijek potraje do dugo u noć. Na zelinsku tradicionalnu proslavu rado pristižu i naše prijateljske vinarske udruge iz svih krajeva Hrvatske“ – poručuju organizatori.

Vidimo se i sljedeće godine!

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci