BISER MORA – Kulinarski festival koji bi svi koji su na bilo koji način povezani s gastronomijom trebali posjetiti!

Splitski kuhar Petar Vlak pobjednik je ovogodišnjeg Bisera mora! Drugoplasirani je Dragutin Mandić, dvostruki juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora, dok je treće mjesto pripalo Matku Bukovcu, šefu  kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića.

Više od 500 sudionika iz 22 zemlje uz brojne posjetitelje, okupilo se u Supetru na Braču na najvećem regionalnom kulinarskom festivalu – 18. Biseru mora, koji je svečanošću proglašenja pobjednika završen u petak, 31. ožujka.

Biser mora je jedan od najvećih, slobodno ćemo reći i najvažnijih kulinarskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe kojem je grad Supetar domaćin od 2010. godine. Organizator festivala je Međunarodna udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koju uspješno vode Alma Harišić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije i predsjednik Udruge, chef Željko Neven Bremec sa svojim uigranim timom.

Grad Supetar i Turistička zajednica grada Supetra jedni su od suorganizatora Bisera mora koji se već 14. godinu za redom održava u ovom predivnom mjestu.


O veličini i važnosti ovog događaja dovoljno govori i podatak kako se u Supetru od 28. – 31. ožujka u Waterman Svpetrvs Resortu okupilo 200 natjecatelja i stotine sudionika iz Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, ali i iz ukrajinskog Harkiva.

Tri dana izvanrednog i bogatog programa

Cooking showovi, masterclassovi, stručna predavanja, prezentacije i razna druga događanja, održavali su se tijekom sva tri dana manifestacije. Zaista bogat i zanimljiv program koji je svim sudionicima i posjetiteljima ponudio maksimum. Kuhari, konobari, strukovni nastavnici, natjecali su se u brojnim kategorijama, a ono što posebno veseli je vidjeti te mlade ljude, učenike, koji raspolažu s velikim znanjem i vještima.
Upravo je u ovom dijelu možda najveća snaga i važnost Bisera mora, jer ti mladi predstavljaju budućnost gastronomskog svijeta. Ulaganje u njihovo znanje postiže se i kroz ovako važna kulinarska natjecanja gdje od svjetskih poznatih chefova i sudaca, mogu čuti savjete i dobronamjerne kritike i naučiti nove vještine.

„Sretni smo što smo i ove godine okupili ovako velik broj sudionika i posjetitelja. Iza nas je veliki trud, ali kad se sjetimo kako smo prije 18 godina počeli našu priču i da smo tada imali samo sedam natjecatelja, možemo biti itekako zadovoljni. Okupili smo svjetske chefove, naše ambasadore, imamo ogroman broj učenika natjecatelja i ova priča za nas ima veliko značenje“, istaknula nam je gospođa Alma Harišić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

„Lijepo je vidjeti sve te mlade želje znanja. No po pitanju promidžbe ugostiteljskih zanimanja, prije svega kuhara i konobara, trebali bi raditi još i više. To naravno ovisi o nekim višim instancama, ali da – promidžba tih lijepih zanimanja trebala bi se provoditi od malena“, istaknula je gđa. Harišić Bremec.

Pogledajte i našu video reportažu s Bisera mora 2023.

Ovogodišnje izdanje Bisera mora okupilo je svjetske renomirane chefove kao što su Alan Payen, John Wulff, Pavel Marc, Adrian Fetahu, Gottfried Bachler, Kristian Kozmić te brojni drugi kulinarski profesionalci koji su pokazali svoje znanje kroz brojne masterclassove. Imali smo priliku upoznati se s okusima Makedonije i Ukrajine, ali i prvi put vidjeti kako se radi hobotnica na žalu koja se pekla u, kako kažu Dalmatinci, karioli, a koju je majstorski pripremio ambasador ŠKMER-a, chef Nenad Ivičević.

 

Okusi Indijskog oceana uz ambasadora ŠKMER-a, chefa Alana Payena.
Kristian Kozmić i Željko Neven Bremec.
Biser mora kroz lijepa druženja i trajne uspomene…

Oduševila nas je i prezentacija Udruge Kameni cvit iz Trogira koja nas je upoznala s trogirskim rafiolom i koja je prezentirala kako se priprema ova ukusna delicija. Da su dalmatinske travarice idealan sastojaka koktele pokazao je Tomislav Stančić, dok se chef Hamid Hadžić kroz svoj master class „Jetrice & pjenice“ osvrnuo i na važnost stjecanja prakse i pozvanja kulinarske abecede. „Ne može se odmah postati chef. Ne može kuhar odmah pripremati bifteke. Sve ide svojim redom. Da bi bi kuhar postao pravi znalac, vrhunski profesionalac, mora itekako poznavati temelje struke. Bez toga nema dobrog kuhara“, smatra chef Hadžić.

Detalj s prezentacije izrade trogirskih rafiola.

Ali mi smo vidjeli brojne mlade buduće profesionalce, odnosno učenike kuhare i konobare, koji su pripremajući natjecateljska jela i izvršavajući zadatke pred sucima, prezentirali zavidno znanje, entuzijazam i želju za napredovanjem. Upravo su oni pokazali koliko je važno sustavno obrazovanje, koliko je važno te mlade usmjeriti i prenijeti im znanje.

U konačnici, gledajući ovogodišnje natjecatelje, profesori i mentori itekako mogu biti ponosni.

Važnost obrazovanja

Upravo na temu obrazovanja u sklopu festivala održao se stručni skup za nastavnike i ravnatelje srednjih strukovnih škola na temu „Modernizacija strukovnog obrazovanja i vrednovanje učeničkih postignuća u praktičnoj nastavi“, a predavanje su održali viša stručna savjetnica Monika Belle i Mario Pavić ispred Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin“.

Istaknuta je važnost praćenja napretka učenika kroz cijelu nastavnu godinu, kao i upisivanja ocjena na nastavnom satu. Također,  posebnu pažnju nastavnici trebaju polagati na svrhu i sadržaj bilješki u e-dnevniku. Pojašnjeni su elementi vrednovanja od odličan do nedovoljan za pojedine predmete te su dani konkretni primjeri nastavnicima koji im mogu olakšati rad i ocjenjivanje.

Kod elemenata vrednovanja poznavanja i razumijevanja sadržaja i radnih zadataka za predmet Kuharstvo naglašeno je kako se za odličnu ocjenu učenik treba samostalno rješavati pitanja i zadatke te ih kreativno primjenjivati u radnim situacijama. Za odličnu ocjenu primjene znanja u praksi učenik se mora samostalno snalazi u raznim situacijama, pronalaziti nova inovativna rješenja kod rješavanja praktičnog rada te spretno izvršavati svoje zadatke.

Kroz diskusiju se otvorila tema korištenja mobilnih uređaja na nastavi. Naime, mobilni telefoni uvelike ometaju rad nastavnicima i učenici ne prate nastavu. Na koji način to regulirati, samo su neka od pitanja profesora koji smatraju da je to zaista veliki problem u provođenju uspješne nastave.

U vrhunske profesionalce mentore do izvrsnih rezultata i znanja budućih ugostiteljskih radnika.

Upoznajte Brač i otključajte njegove okuse i mirise

Grad Supetar i Turistička zajednica grada Supetra jedni su od suorganizatora Bisera mora koji se već 14. godinu za redom održava u ovom predivnom mjestu.

„Mi volimo reći da nama upravo s Biserom mora započinje turistička sezona. Za nas ova manifestacija ima veliko značenje, riječ je o iznimno važnom događaju koji smo mi kao takav prepoznali i dakako pružamo podršku. Sretni smo što smo u okviru programa imali priliku predstaviti projekt „Otključavanje okusa Brača“ koji je pokrenut prošle godine. Gastronomija je jedan izrazito važan alat u prezentaciji otoka, turizma općenito.

U projektu je za sada uključeno desetak ugostitelja, no zasigurno će u budućnosti taj broj biti veći. Želja nam je brendiranje lokalnih autohtonih domaćih proizvoda i da Brač bude prepoznatljiv upravo po toj lokalnoj eno-gastro ponudi“, rekla nam je direktorica TZG Supetra, gđa. Martina Rendić. Biser mora bila je odlična prilika da se predstavi domaća ponuda.

Otključavanje okusa Brača uz OPG Cukrov i Katju Cukrov i direktoricu TZG Supetra Martinu Rendić.
Delicije OPG-a Cukrov iz Škripa.

Vina Senjković iz Nerežšića također su se predstavila u sklopu prezentacije projekta Otključavanje okusa Brača.
Chef supetarskog restorana Bonaca Mirko Ganić također je sudjelovao u otključavanju okusa Brača….

Govorimo li samo o eno-gastro ponudi, Brač ima itekako puno za ponuditi! Restorani, konobe, OPG-ovi i vinarije diljem otoka nude autohtone domaće proizvode. Dođete li na otok ne smijete propustiti priliku kušati brački varenik, začin od crnog ili bijelog grožđa koji se nalazi i na popisu hrvatskih prozvoda s EU zaštitom geografskog porijekla, hrapoćušu, neodoljivo ukusnu tortu iz mjesta Dol, bračku tortu od mendula, maslinovo ulje, janjetinu, pršut, vina….Na Braču između ostalog, treba posjetiti i Muzej uja u najstarijem naselju na otoku, Pustinju Blaca, kuću pjesnika Vladimira Nazora u Bobovišću na moru, zvonik crkve svetog Ivana i Pavla u Ložišću kipara Ivana Rendića, a koji je jedan od najljepših u Dalmaciji….

Krenete li put Milne, proći ćete kroz Ložišća…

Pobjednici

Završni dan Bisera mora obilježila je svečana dodjela priznanja i proglašenja pobjednika.

Pobjednik ovogodišnjeg Bisera mora je splitski kuhar Petar Vlak, koji se natječe tek od lani, a od tada bio je drugi na prošlogodišnjem Biseru mora, na međunarodnom Gastro festu Niš 2022. godine osvojio je tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo te bio prvoplasirani na  međunarodnom natjecanju kuhara Biser Konjica 2022. Petar je počeo kuhati uz pokojnog Mira Bogdanovića, osnivača Bisera mora,  a od tada radio je u nizu splitskih poznatih restorana i bio chef na ekskluzivnim jahtama. Inače je chef edukator Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a jedan od je kuhara koji se neprestano educira iz svjetske literature koja zadire u tradiciju cijelog Mediterana pa i u modernu kuhinju koja traži i znanstveniji pristup kuhanju. Završio je gimnaziju, prekvalificirao se u kuhara, a vremenom postao je i majstor kuhar. Osnove posla je učio od Bogdanovića, kasnije od Master Chefa Željka Nevena Bremeca, a Petra je inspirirao i Gregorio Mannucci, talijanski chef koji je došao kuhati u Hrvatsku.

Prvonagrađeni kuhar Petar Vlak.

Drugoplasirani je Dragutin Mandić, dvostruki juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora, dok je treće mjesto pripalo Matku Bukovcu, šefu kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića. Čestitamo svima!

Organizacija idućeg Bisera mora uskoro će opet početi. Svi oni koji se žele natjecati, itekako imaju pune ruke posla, jer žele li se postići najbolji rezultati, pripreme su dugotrajne i zahtjevne. No mi vjerujemo kako će se i iduće godine u Supetru okupiti kulinarska elita uz mlade snage koje će predstavljati ono najbolje što znaju.

Supetar je iznova pokazao kako je izvrstan grad domaćin, Svpetrvs Resort kao idealno mjesto održavanja festivala, a Brač kao uvijek do sada kao otok koji itekako ima puno toga za ponuditi.

Biser mora definitivno je festival kojeg bi trebali posjetiti i doživjeti svi oni koji su na bilo koji način povezani s gastronomijom!

Mi se unaprijed radujemo Biseru mora 2024.!

Vidimo se dogodine na Braču!

Tekst / fotografije /video: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Naslovna fotografija: Nikola Vilić /Cropix

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci