Stotu nazdravite vinom

Već je 70 godina poznato da smanjenje unosa energije za 30-40 % u različitih životinjskih vrsta, od majmuna do crva preko miševa, rezultira produljenjem životnog vijeka za 30-50 %. Tijekom posljednjih 15 godina, znanstvenici s Harvarda su identificirali skupinu gena naziva sirtuini koji su odgovorni za ovaj učinak.

Također su otkrili da rezveratrol, tvar iz crnog vina, aktivira ove gene dugovječnosti. Pokazalo se da davanje rezveratrola jednostavnim organizmima (kvasci, vinska mušica i ribe) i miševima čija je prehrana krcata energijom i mastima, produljuje život. Velike farmaceutske tvrtke već su krenule s ogromnim ulaganjima u traženju odgovora da li rezveratrol ima isti učinak na trajanje životnog vijeka čovjeka.

Točno je da ograničenje unosa energije laboratorijskim životinjama produljuje život, međutim, nama ljudima se ovo odricanje ne bi isplatilo: trebali bi cijeli život biti na rubu gladi za koju godinicu života više. Možda se pokaže da uz pomoć rezveratrola kao i miševi možemo jesti puno i masno, a živjeti dugo. Mora se priznati da zvuči predobro da bi bilo istinito.

Izvor: gastro.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci