Šolta – maleni otok koji ima puno toga za ponuditi

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u okviru dvodnevnog radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji 22. i 23. travnja 2022. godine posjetila i otok Šoltu, pri čemu je nazočnosti načelnika Općine Šolta Nikole Cecića-Karuzića obišla vinograd Kalebić i održala sastanak s vinarima i maslinarima  te predstavnicima općinskog vijeća na temu razvoja poljoprivrede na Šolti, s posebnim naglaskom na vinogradarstvo, maslinarstvo, navodnjavanje i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Također, ministrica je obišla lovačku kuću  pod nazivom Bratska kuća i proširenu uljaru u mjestu Grohote, projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja.

Maslinici kraj Stomorske.

Vinograd Kalebić se nalazi na području Poganice te je jednim dijelom sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Od crnih sorti prevladava šoltanski dobričić, uz mali plavac, crljenak i merlot, a od bijelih je najzastupljeniji pošip.

Osim vinarije, ministrica je obišla i uljaru Poljoprivredne zadruge Grohote-Šolta, koja je najstarija na otoku Šolti. Uz pomoć investicijske Mjere 4 Programa ruralnog razvoja kapacitet postojeće uljare dvostruko je povećan.

Uzgojem maslina na Šolti bave se 82 poljoprivredna gospodarstva na površini od 104 hektra, a Šoltansko maslinovo ulje nosi zaštićenu oznaku izvornosti na razini EU, ali je i dobitnik mnogobrojnih priznanja na raznim smotrama i manifestacijama.

Na otoku djeluje Udruga Zlatna Šoltanka čiji su članovi u okviru NYIOOC natjecanja 2021. godine osvojili zlatnu medalju za dva ekstra djevičanska maslinova ulja. I na ovogodišnjem NYIOOC natjecanju 13 hrvatskih maslinovih ulja nagrađeno je zlatom, od kojih su dva ekstra djevičanska maslinova ulja proizvođača s otoka Šolte.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci