10 razloga zašto posjetiti Buje i Bujštinu

Volite li otkrivati ljepote koje skriva Istra, Buje i njegova okolica (koja se naziva Bujština)  su odlična vikend-destinacija! Živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske, do Buja će vam trebati malo više od dva sata direktne vožnje, uz napomenu da putujete bez plana, zaustavljajući se u manjim i većim gradićima Bujštine. 

Grad Buje se nalazi u sjeverozapadnoj Istri, a zajedno s Umagom, Novigradom, Brtoniglom, Grožnjanom, Oprtaljem i brojnim drugim mjestima i naseljima čini Bujštinu. Udaljen je 13 kilometara od Umaga i 16 kilometara od Novigrada. Dapače, s njegovog glavnog trga vidi se more.

Očaravajući Oprtalj 

Jedan od takvih svakako je Oprtalj, smješten na brežuljku koji dijeli okolicu Buzeta s Bujštinom. Elegantan, moćan ovaj gradić skriva manje crkvice, karakterističnu lođu (izrađenu u 16.stoljeću i služila je kao sudnica), ali i umjetnički obojenim kućama koje pričaju priču o povijesti. Svakako posjetite muzej starina na otvorenom, prošećite kamenim ulicama slijedeći brazde koje sprečavaju klizanje…    

Istarska pustinja 

Smještena u blizini mjestašca Šterna, gdje se nalazi i putokaz.  Istarska pustinja se prostire na prilično velikoj površini, puno većoj nego što je to inaće slučaj.  Sastoji se od dine lapora (siva ili žućksta, sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline) koji ih čini čvrstima za hodanje i skakanje s dine na dinu.

Vinska cesta

U Bujštini se smjestila jedna od najposjećenijih hrvatskih vinskih cesta koja povezuje više od dvadesetak najpoznatijih vinarija. U njima je prije dvadesetak godina začeta ideja o modernom vinarstvu nakon čega je krenula priča o istarskim vinima napravljenih od sorti kao što su malvazija, muškat i teran. Gotovo svaka vinarija ima kušaonicu, pa se uz najavu mogu kušati njihova vina, gricnuti malo pršuta i sira, a i kupnja vina je mnogo povoljnija (kako se kaže – na kućnom pragu), nego u vinotekama.

Povijesne ljepote grada Buja

U Bujama svakako razgledajte Župnu crkvu sv. Servula, zaštitnika ovoga grada izgrađene na mjestu Jupiterovog hrama iz rimskog doba i naknadne crkve iz 14. st. i zvonik iz 15. stoljeća koji se nalazi pored crkve. Upravo on se smatra među najvišima u Istri (iza Vodnjana i Rovinja) s rijetkim uklesanim lavom.  Potom se popnite starim uličicama do crkve sv. Marije Milosrdnice sa zvonikom i „frescalom“ iz 15. stoljeća.  Ta crkva je prvo bila kapela bogate obitelji (po legendi), da bi na kraju dograđivanjem postala impozantna građevina današnje veličine.  U gradu se nalazi i rijetki sačuvani dio mletačkih zidina – kula sv. Martina.

Crkva Marije Milosrdnice

Istarsko pivo

U Bujštini se nalazi i istarska pivovara San Servolo, pa svakako posjetite Beer House San Servolo i kušajte njihovo pivo. Da se odlično slažu pivo i tartufi, možete se uvjeriti u kušaonici Pietro&Pietro, lovaca na tartufe od 1932.godine, ispijajući Truffler, pivo s okusom crnih tartufa.

Biciklizam

Biciklističke staze sjeverozapadne Istre spadaju među najatraktivnije na našem najvećem poluotoku. Staze uglavnom povezuju primorje i brežuljkasto zaleđe Gornje Bujštine. Neke od najljepših su Staza momjanskog muškata (32,8 km), Blago umaške rivijere (16,2 km), Staza istarske malvazije (35,6 km), Rivijera okusa i tradicije (14,6 km), Staza Sv. Plegrina (35,9 km) i još mnoge druge

Restorani s vrhunskom kuhinjom

Teško je izdvojiti samo jedan, pa i nekolicinu, ali koji god odaberete sigurno ćete biti zadovoljni. Uz priobalje svakako probajte riblje specijalitete (pogotovo za vrijeme manifestacija  Dani švoja (riba list) i Dani školjaka, dok u zaleđu svakako treba kušati specijalitete s domaćom paštom (tjesteninom), jela od divljači, u proljeće s divljim šparogama i dakako, ovisno o sezoni jela sa crnim ili bijelim tartufima.

Momjanski kaštel i momjanski muškat

Jedan od dvoraca važnih za istarsku povijest nalazi se na visokoj stijeni u gradiću Momjan. Momjanski kaštel izgrađen je 1234. godine, a danas se nad dolinom rijeke Dragonje uzdiže samo jedna od četiriju kula utvrde. Ovaj predivan kraj poznat je i po sorti momjanski muškat, koji je prošle godine postao 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU.

Špilja Mramornica

Kroz Brtoniglu se ne smije proći, a da se ne posjeti jedan od prirodnih fenomena, špilju Mramornicu, najveću i najljepšu podzemnu prostoriju u Istri. Od samog ulaza u špilju, okomite stube vode do velike dvorane bogate sigama raznih boja, velikim stalagmitima visine do trinaest metara, a širine do deset.

Maslinovo ulje

Jedini svjetski vodič za maslinova ulja, Flos Olei, prošle je godine, šesti puta zaredom, Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom za ekstra djevičanska maslinova ulja. Masline se uzgajaju i u Bujama i okolici, a povijest uzgoja seže još u doba Rimljana. Danas se stoljetna tradicija kombinira s novim tehnologijama i dobivaju se ulja najviše kvalitete. Preko dvadeset proizvođača maslinova ulja u Bujštini rado turistima otvaraju svoja vrata, omogućuju kušanje njihovih ulja i dakako, kupnju.

Foto: Nikola Zoko

PR

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci