Nevenka Kovilić je najbolja prodavačica Hrvatske – prepoznat 65-godišnji trud!

Gospođa Nevenka Kovilić iz Skradina na manifestaciji Dani hrvatskog turizma koja se nedavno održala u Župi dubrovačkoj dobila je priznanje Hrvatske turističke zajednice ”Čovjek – ključ uspjeha”, kao djelatnica godine u kategoriji najbolje prodavačice.  Nevenka Kovilić ima 82 godine, a punih 65 godina posvećena je turizmu! Ova divna žena, majka trojice sinova Anđelka, Ivana i Zorana, svoj je život posvetila obitelji, ali i velikim ljubavima – gastronomiji i turizmu!

Svoje tradicionalne domaće proizvode bademe, smokve, orahe, grožđe, maslinovo ulje, voće, arancine i druge delikatese ovog kraja, gđa. Nevenka u turističkoj sezoni NP Krka gotovo svaki dan prodaje na svom štandu na Skradinskom buku! Vrijedno divljenja, vrijedno da zapamtimo njeno ime i ovu obitelj!

Nevenka Kovilić s unukom Matejom Kovilić

Da, gđa. Nevenka je zaista ključ uspjeha u turizmu! Ovu veselu i marljivu ženu prepoznali su brojni posjetitelji koje uvijek rado posluži na svom štandu. I govori baka razne jezike, sporazumije se ona s gostima iz cijelog svijeta, jer njezin je jezik dobrodošlice u ovaj kraj gdje je baš svaki gost vrijedan pažnje.

Njen trud i ljubav prema onome što radi prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja joj je i dodijelila ovo priznanje.

Nije bilo lako gospođi Nevenki obratiti se uzvanicima i novinarima. No, uspjela je sve šarmirati, reći ono što je zapravo najvažnije, a to je da trebaš vjerovati u ono što radiš i da to moraš raditi s ljubavlju. Bilo je i teških dana, trebala je podizati sinove, brinuti oko kućanstva, da ne spominjemo dio oko turizma i proizvodnje. Puno briga i posla, ali uspjela je!

Gospođu Nevenku lako se može prepoznati i po marami koju uvijek nosi.

Svakako treba istaknuti da su Nevenkini sinovi danas uspješni poduzetnici, također u turizmu, i da zapošljavaju 50 ljudi. U vrlo emotivnoj zahvali majci, sin Ivan je istaknuo kako je uvijek bila uz njih, kad god je trebalo. Uz riječi koliko im znači i da je za njih više od “žene majke, kraljice” dodao i zahvalu što su se kao ona okrenuli turizmu.

Ivan, Nevenka, Anđelko i Zoran Kovilić

I dobro da je tako! Ovo je predivna priča da se puno toga može postići kad se radi ono što se voli, kad imaš obitelj za podršku, ali i kvalitetne proizvode i uslugu koje će kupci prepoznati i zbog kojih će se vraćati…

Na prigodnoj svečanosti koju je gđi. Nevenki u čast priredila njena obitelj u restoranu Visovac koji vodi sin Zoran, nazočili su i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, zamjenica župana Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac, gradonačelnik Grada Skradina Antonije Brajković, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Paško Rakić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije Željana Šikić, direktor TZ Grada Skradina Damir Nakić i stručna voditeljica NP Krka Gordana Goreta.

Pogledajte i naš video s ovog prelijepog putovanja.

Restoran Visovac

U restoranu Visovac gastro specijalitete predstavila nam je Marija Kovilić. Ovdje tako možete kušati autohtona jela kao što su skradinski rižoto, čokalice (male ribice iz porodice gavuna), zatim brudet od jegulje,  nezaobilaznu janjetinu i teletinu ispod peke, skradinsku tortu i fritule te mnoga druga jela.

Marija Kovilić, vlasnica restorana Visovac

Marija Kovilić je i predsjednica udruge ”Skradinska čiopa” (vrsta gradske lastavice). Istaknula nam je  da se radi na zaštiti autohtonih jela Zagore, kao što su skradinski rižoto, koji se kuha najmanje 10 sati, čokalice (vrste gavuna, koja živi u boćatom moru) te skradinskoj torti.  Dodala je da se unatoč dugotrajnoj i zahtjevnoj proceduri, ne smije izgubiti autohtona gastro veza s prirodom. “Domaći ljudi više ne idu ni u berbu vinogradarskih puževa, još jedne autohtone domaće spize, koju smo vratili u restoransku ponudu našega kraja, koji je nekada bio velika rimska luka” rekla nam je Marija Kovilić predstavljajući bogatu ponudu restorana Visovac.

Restoran Visovac – i bogata ponuda gastro specijaliteta…
Skradinski rižoto.
Brudet od jegulje.
Janjetina i teletina ispod peke.
Skradinska torta iz restorana Visovac.

Na ovom PRESS putovanju koje je bilo u organizaciji tvrtke Autentika i Željke Balje, posjetili smo i Franjevački otočić Visovac, Vinariju Sladić te Uljaru Laća. Doživjeli smo skradinski kraj u punom smislu riječi, vidjeli prirodne ljepote kraja, ali i kušali vina te gastro specijalitete ovog kraja.

Otočić Visovac i Samostan Visovac

Na malenom otočiću, usred jezera rijeke Krke nalazi se franjevački Samostan Visovac, koji je još poznat i kao Gospin otočić kojeg su još u 14. st. nastanili Augustinci. Okružen tišinom, predivnom prirodom, ovaj mali otočić odiše mirom i tako je od 1568. godine kad su na otok došli Franjevci.

Otok Visovac.

O iznimnoj povijesti Samostana, njegovom značaju i svim vrijednim bogatstvima koja se u njemu nalaze govorio nam je naš domaćin fra Stojan Damjanović koji je 13 godina proveo u Africi u redovničkoj misiji.

Fra Stojan Damjanović bio je naš domaćin na Visovcu.

Uz iscrpno predstavljanje vrijedne zbirke koja se ovdje čuva, fra Stojan nam je pokazao i dijelove prekrasnog vrta gdje se uzgajaju rane ljekovite i začinske biljke, ali i neke egzotične vrste poput banana ili kakija, odnosno japanske jabuke. Kod franjevaca ćete pronaći i njihovu poznatu ljekovitu travaricu koja sadrži čak 17 trava i može se kupiti u maloj suvenirnici…

Fra Stojan Damjanović s novinarima studijskog putovanja.

Sam otok i Samostan imaju izrazitu kulturnu i povijesnu vrijednost. Tu su razni arheološki predmeti, umjetničke slike, liturgijski predmeti, ali i rariteti kao što su Ezopove basne tiskane 1487. godine i najmanja knjiga na svijetu (dimenzije 3,5 x 3,5 mm) koja sadrži molitvu Oče naš na sedam jezika koja je tiskana u Guttenbergovom muzeju u Mainzu.

Pronaći ćete ovdje i ostatke prapovijesnih predmeta iz rimskog razdoblja, predmete hrvatske baštine, umjetničke slike iz raznih razdoblja i bogato umjetnički oblikovano crkveno posuđe. U zbirci se čuvaju i ostaci srušenih raspela u Domovinskom ratu na području županije, ali i sablja Vuka Mandušića, hrvatskog protuosmanskog ratnika i zapovjednika.

Vinarija Sladić

Vinarija braće Marka i Ivana Sladića nalazi se u mjestu Plastovo iz kojeg se pogled pruža na otočić Visovac. Riječ je o obiteljskoj vinariji čiju je priču započeo otac Joso, a sinovi ju uspješno nastavljaju.

Marko i Ivan Sladić.

Vinarija Sladić je 2000. godine započela s komercijalnom proizvodnjom i danas godišnje proizvedu 30.000 litara vina. Imaju šest hektara vinograda te isključivo uzgajaju autohtone sorte maraštinu, od koje rade četiri vina, te plavinu i lasin, ali i dalmatinsko desertno vino od maraštine, odnosno prošek, koji će na godinu dobiti i takav naziv na etiketi! A kad smo već spomenuli etikete, vina Sladić krase zanimljive specifične etikete na kojima se nalaze dva vuka koja su izvučena iz obiteljskog grba.

U predstavljanju vina, Marko i Ivan su nam istaknuli zahvalnu plavinu, koja daje i zanimljiv rose, jer ima izraženije kiseline što joj daje prednost u odnosu na druge sorte. Treba istaknuti kako je vinarija Sladić prva u županiji dobila vrhunsku maraštinu, koja je postala njihov zaštitni znak. Istaknuli su i kako ovo podneblje gdje imaju vinograde koji se nalaze na 300 metara nadmorske visine savršeno za lozu i njen razvoj i u konačnici sama vina.

Prošek vinarije Sladić.

Na kućnom pragu, odnosno vinariji prodaju 30 do 40 posto vina. Vina Sladić zastupljena su samo u boljim restoranima, jer kako su nam istaknuli Marko i Ivan, žele ići isključivo na kvalitetu, baš kao što su to i njihova vina.

Dođete li u njihovu vinariju i kušaonicu uvijek će vas dočekati pravi dalmatinski gušti, pršut, sir, masline i maslinovo ulje, naravno i njihova vina…

Uljara Laća

Uljara obitelji Laća nalazi se u Skradinu. Riječ je prvoj certificiranoj uljari u županiji koja je s radom počela prije 18 godina i koja je poznata po kvalitetnim maslinama. Vlasnik uljare i ovlašteni ocjenjivač maslinovog ulja Drago Laća predstavio nam je autohtonu sortu maslina ovoga kraja pod nazivom krvavica, čije je ulje dobilo i najveće svjetsko priznanje (NYIOOC World). Naša sreća da smo imali priliku kušati ovo fantastično ulje!

Drago i Senka Laća.
Degustracija ulja od sorte Krvavica u Uljari Laća.

U posao prerade maslina, koje su ove godine jako slabo rodile, pa su kapaciteti uljare 20 do 30 posto iskorišteni, uključena je cijela obitelj. Od sorata, imaju oblicu, a nedavno su kupili i stari maslinik, stariji od 100 godina, koji ima rijetku autohtonu sortu, šibenska buža. Nakon dobivanja koncesije na 50 godina, uskoro šire maslinike na dodatnih 12 hektara, a pripremaju se i za EU fondove.

U uljari smo vidjeli proizvodnju ulja… i shvatili koliko su te kapljice ulja vrijedne. Put do kvalitetnog maslinovog ulja nimalo nije lagan. Zato treba itekako cijeniti ulja koja su kvalitetna i za njih izdvojiti i koju kunu više.

Hrvatski turizam itekako ima svoje velike adute. Ima ih u vrijednim ljudima poput svih naših dragih domaćina s ovog putovanja koji su nam pokazali i dokazali da se radom i predanošću prema poslu zaista sve može postići.

U zajedništvu s obitelji i u ljubavi, u uzajamnom poštovanju i očuvanju izvornih vrijednosti, njegujući tradiciju skradinskog kraja, svaki gost ovdje će se osjećati dobrodošao i mi vjerujemo da će se baš svaki poželjeti vratiti!

foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci