Sajam otočnih proizvoda označio i službenu ljetnu sezonu Tkona na otoku Pašmanu!

Sajam otočnih proizvoda oduševio posjetitelje! Na Pašmanu je sve spremno za još jedno predivno ljeto.

Život na otoku ima svoje prednost  kojima u vrijeme sezone pričaju njegovi stanovnici. Na štandove stavljaju ručno rađene suvenire, posebno izrađene otočne proizvode  u kojima se nalaze ekološki uzgojene namirnice, masline, vino, ali i kreativni proizvodi koji pričaju priču o posebnost određenog otoka.

U Tkonu, malom ribarskom mjestu, ujedno i najvećem na otoku Pašmanu, srpanj je počeo Sajmom otočnih proizvoda (2. srpnja 2024.) u organizaciji općine Tkon i Turističke zajednice Tkon. Manifestaciju je otvorenom proglasio načelnik Anđelo Palaškov, poseban doživljaj dali su Lovre Bojmić na  mandolini .K.U.U. “Kunjka” koji su otpjevali tradicionalne pjesme i otplesali popularno Kunjsko kolo.

Direktorica Turističke zajednice općine Tkon Jelena Ugrinić i načelnik Anđelo Palaškov.
K.U.U. Kunjka

Pogledajte naš video:

Na cjelodnevnoj manifestaciji u prostorima Interpretacijskog centra pomorske baštine predstavili su se kreativci s ovog ali i susjednih otoka s ručno rađenim proizvodima koji nose oznaku HOP. Riječ je o proizvodima koji su prošli analize Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem identificiranja, brendiranja i promocije otočnih proizvoda u Hrvatskoj i svijetu. Prilikom dodjele oznake HOP njeguje se inovativnost onih koji proizvode kreiraju  stavljajući ih u fokus brojnih turista.

Kako izgleda kad nastaju ručno rađeni proizvodi pokazala je jedna od HOP-ovki u Tkonu Vesna Zalović koja je okupljenima pokazala kako nastaje jedan od najpopularniji jestivih suvenira iz Tkona, keks Maslinko. Kako mu samo ime kaže Maslinko je napravljen od domaćeg brašna, finih začina i ekološki uzgojenog maslinovog ulja s ovog otoka. U radionici su sudjelovali i mladi i stari nestrpljivo čekajući da se keksić ispeče. Radionicu su održali i članovi KUD-a Koledišće Jezera (Nenad Milin) pokazujući kako se izrađuju ogrlice, nakita i ribarski pribori od pruća i drveća, a kako se pletu pramcobrani i bokobrani pokazao je Ivan Longin iz Tkona . Da susjedni otok Pag ima što pokazati ispričala je Ivana Fabijanić pričajući priču o HOP proizvodu otoka Paga – daleko poznatoj paškoj soli.

Vesna Zalović

Detalj s radionice izrade keksa Maslinka.

“Trudimo se svim posjetiteljima otoka u ljetnim mjesecima pokazati što sve mjesto kao što je Tkon ima za ponuditi.Sajam otočnih proizvoda i priča o HOP oznaci inovacije i kvalitete otočnih proizvoda samo je jedan od načina kako zainteresirati turiste iz cijelog svijeta da kući ponesu nešto proizvedeno na mjestu  na kojem su proveli svoj godišnji odmor” – rekla je direktorica Turističke zajednice Tkona Jelena Ugrinić.  Zadovoljna odazivom posjetitelja na otvorenju naglasila je  to da se na Sajmu otočnih proizvoda nalaze vrijedni stanovnici Tkona s proizvodima koji nose HOP oznaku ali i oni koji će je tek dobiti. Isto tako pohvalila je veliki odaziv kreativaca s ostalih otoka ali i onih koji otok vole i žele se pridružiti ovom sajmu. U vrijeme sezone Sajam otočnih proizvoda organizirat će se svaki tjedan kako bi baš svaki turist pronašao za sebe po nešto.

Tko se sve predstavio na Sajmu otočnih proizvoda Tkon

Kako i priliči Sajmu otočnih proizvoda štandovi su bili puni finih likera, marmelada, maslinovog ulja, ali i vrlo kreativnih proizvoda  zanimljivog naslova. Tako se na sajmu mogao vidjeti prirodno napravljen serum, nakit od maslinova ulja, kušati keksić Maslinko, ali i zasladiti se tradicionalnim fritulama čiji se recept pomno čuva. Svi proizvodi dobiveni su od otočnih sirovina, mahom tradicionalne proizvodnje koja je potaknula mnoge da duge zime na otoku provedu uz veselje samozapošljavanja i inovacije.  

Fantastični eno-gastro spojevi

Na Sajmu otočnih proizvoda Tkon jasno se moglo zaključiti na kojim se štandovima priča o hrani. Degustirala se tako rakija ‘Izuvača’ s OPG-a Ivana Haderle iz Posedarja kušala se marmelada od maginja OPG-a I&I Ivana Haberle, nazdravljalo lijepo provedenom danu likerima OPG-ovke Rozalinde Banić. Njezin su likri ali i narancini nositelji HOP oznake i kao takvi vrlo česti suveniri koji putuju u svijet. Za one koji vole konkretno, boravak na otoku je nezamisliv bez pršuta (OPG Bačić), ali i finog maslinova ulja. Da se u Tkonu često jede slatko pokazali su štandovi opegeovaca Stjepana Smoljana (tradicionalni kolači i prirodni sirup), Marina Zalovića (keksi) i Rajne Brzić čije su fritule planule u trenu.  

Suveniri koje obožavaju žene

Boravak na otoku mnogim je ženama prilika da kući ponesu unikatni suvenir koji će rado nositi cijele godine. Za one koje posebno cijene rukotvorine Sajam otočnih proizvoda ima što ponuditi. Nakit od drveta masline i epoksi smole HOP-ovke Egon Majer, ručno rađene heklane torbice različitih stilova OPG-ovke Ljubice Ugrinić, pletene torbe i novčanici Gordane Orgulan, šivane torbice na koje se lijepo kombiniraju pleteni ukrasi obrta Tinka i Potonka, nakit od keramike Maja Zečević i perlica Jadranke Lukin članice udruge ‘KIS’, ali i divni ukrasi za interijere Marte Marinčić. Da prirodna kozmetika može na poseban način njegovati lice i tijelo pokazala Ivanka Šmit sa svojim brendom Natura Škoj koja se proizvodi svakog dana u malom laboratoriju otoka Prvića i nosi oznaku HOP.

S daškom mora

Ljepota otoka i mora koji ga okružuje lako se može osjetiti i na kontinentu posebno ponesete li sa Sajma otočnih proizvoda nešto posebno, s daškom mora. Na Sajmu otočnih proizvoda tako se mogla kupiti HOP sol solane Pag, posebno cvijet soli u divnom pakiranju. Ljubitelj mora Ivan Longin godinama izrađuje ručno pramcobrane i bokobrane koji osim uporabne funkcije mogu biti i lijepi suveniri, a kako more najčešće okružuje maslinike na otocima zaljubljenicima u drvo stoljetne tradicije HOP-ovac Željko Jerolimov iz Ugljana turistima nudi ručno rađene predmete od maslinovog ulja i maslinovo ulje.

Ivan Longin

“Sajmom otočnih proizvoda započeli smo još jednu ljetnu sezonu u našem Tkonu kojeg svake godine posjećuje i otkriva sve veći broj domaćih i stranih turista. Trudimo se svakom ponuditi nešto jedinstveno zbog čega će nam se uvijek vraćati i u sezoni ali i pred i posezoni koja je u našem mjestu prekrasna” – rekao je načelnik Anđelo Palaškov zadovoljan odazivom posjetitelja ovom turističkom biseru.

foto:Nikola Zoko 

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci