Kuhinja znanja: Video i recept za rižot prema prema Zero waste konceptu

Gotovo potpuno iskorištavanje namirnice, kuhanje sa što manje ostataka i otpadaka, dio su zero waste koncepta u profesionalnim, a sve više i i u obiteljskim kuhinjama što je jedan od ciljeva i edukacija Šefova mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Ta međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, posljednje dvije godine provodi EU projekt Kuhinja znanja(UP.02.3.1.03.0137.) kroz koji se razvijaju edukacijski paketi za strukovne nastavnike i mentore u ugostiteljstvu, djecu i mlade na temu zdrave prehrane, pripreme tradicijskih jela, a tu su i radionice i recepti kao dio edukacija pod nazivom „U kuhinji razvrstaj“ kojima je u središtu zero waste koncept.

„Uz minimiziranja otpada kao jako važan cilj edukacija, navela bih optimiziranje poslovanja i poslovnih rezultata u kojemu se jelovnici i menui pažljivo osmišljavaju da sve namirnice i resurse koristimo ne gubeći kvalitetu, a uz potpuno eliminiranje nepotrebnih troškova. Namirnice za svaku kuhinju, kako profesionalnu, tako i onu obiteljsku su dragocjen, a nerijetko skupocjen resurs. Nemojmo ih rasipati, nego iskoristimo svaku u potpunosti. Ono što uštedimo primjenom ovog koncepta, možemo uložiti u neku novu vrijednost. U društvu nerijetko naglašenog konzumerizma, zboravili smo vrlo slične vještine koji su naši “stari” koristili, pa sada moramo iste ponovno i osvijestiti i naučiti. Stoga su iznimno važne edukacije o zero waste konceptu, a ne treba ih odlagati za neke buduće dane, nego naučiti i usvojiti što prije, kako bi odmah i zaustavili prekomjerno i nepotrebno trošenje.“ – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica projekta.

Za taj edukacijski paket snimljen je video recept chefa Petra Vlaka, edukatora ŠKMER-a i međunarodno nagrađivanog kuhara, za pileći rižot – poprilično jednostavno jelo na čijoj se pripremi mogu i laici uputiti o zero waste konceptu uz optimalno korištenje namirnica. U receptu koristili su se kosti i ostaci piletine te luka, češnjaka, mrkve, celera i drugog povrća za pripremu temeljca kojim se podlijeva rižot tijekom kuhanja, a koža piletine postala je jestiva dekoracija.

VIDEO:

 

RECEPT: Pileći rižot

240 g riže Vialone Nano

400 g piletine bez kostiju

luk

2 režnja češnjaka

2 žlice sjeckanog peršina

2 mrkve

četvrtina korijen celera

120 ml bijelog vina

sol, papar

pileći ili povrtni temeljac

2 žlice maslaca

parmezan po želji

 

Priprema:

U prigodnoj posudi popržite male kockice luka na maslacu. Dodajte meso izrezano na kockice, oguljenu mrkvu i celer u komadu, pa nastavite pržiti. Dodajte koncentrat rajčice, popržite i podlijte bijelim vinom. Dodajte češnjak i podlijte temeljcem, pa nastavite pirjati uz podlijevanje dok meso ne omekša. Dodajte rižu, podlijevajte i miješajte sljedećih 15-18 minuta. Nakon 10-ak minuta kuhanja riže, izvadite van korjenasto povrće, usitnite ga štapnim mikserom, pa ubacite u rižot. Kad je riža gotova al dente, ugasite vatru. Dotjerate okus začinima, dodajte maslac i sjeckani peršin. Dobro pomiješajte i poslužite toplo.

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I., UP.02.3.1.03.0137. je sufinanciran kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Izvor: ŠKMER

foto: ŠKMER

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci