File Stubica – slatkoća šljiva kao pun pogodak za najmlađeg Gric kritičara!

Već smo se naviknuli da Mali šef po dolasku iz škole ravno krene u kuhinju….Tako je bilo i ovog puta. “Šljive u mesu?!”, bilo je sasvim dovoljno da samo to pita i već smo se pripremili na ono najgore.. 😉 Možda je malo uvjeravanja bilo dovoljno da s ovim jelom priča, odnosno kritike budu ipak nešto blaže… ili je presudila velika glad. Na kraju, slatke šljive bile su u našu korist 🙂 Mali član Gric tima bio je više nego zadovoljan! Divno! Donosimo postupak pripreme i video recept!

Postupak pripreme:

Sa svinjske pisanice nožem skinemo sve opne. S debljeg dijela pisanice
odvojimo”glavu”(narežemo je na manje kockice te prepržimo i damo psu ili pojedemo kao predjelo. Maslac narežemo na manje kockice kojim, zajedno s komadićem šljive, punimo svinjski file. Najprije napravimo “tunel” u pisanici. U tu svrhu poslužimo se oštračem za noževe ili dugačkim nožem, kuhačom….

Ako je pisanica manja raspolovimo veće suhe šljive i u svaku polovicu stavimo maslac. Šljivama ispunimo unutrašnjost pisanice. Meso začinimo solju sa svih strana. Ovako napunjen file stavimo prepržiti na malo ulja u zagrijanu posudu. Meso pržimo na srednje jakoj vatri sa svih strana. Uz punjeni file Stubica poslužite razne priloge, mi smo se odlučili za široke rezance.

Posolite vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu po preporukama proizvođača. Suhe šljive narežite na rezance. Izvadite sa strane male kockice mesa.. ako ste ih stavili peći. Sada dodamo rezance suhih šljiva i upržimo ih uz pisanicu. Kada je meso isprženo sa svih strana podlijevamo ga bijelim vinom u kojem i okrećemo meso. Kada vino ispari dodamo još vina i dalje okrećemo meso u njemu.

Kako bi se umak zgusnuo povežemo ga škrobnim brašnom (koji umutimo u malo HLADNE vode). Meso izvadimo na dasku za rezanje i u posudu u kojoj se peklo dodamo razmućeno škrobno brašno te dobro promiješamo.Dodamo malo rakije (šljivovica) i promiješamo. Začinimo umak solju i paprom.

U vrelu posoljenu vodu stavimo kuhati rezance. Pet minuta nakon što se meso “odmorilo” narežemo ga na ploške. Poslužimo jelo: kuhane široke rezance s jedne strane, a do njih posložimo ploške mesa i sve prelijemo umakom. Ukrasimo i poslužimo vruće.

Za ovo jelo za 3 osobe bilo nam je potrebno:
0,75 kg svinjske pisanice
0,2 kg suhih šljiva
0,3 l bijelog vina
0,1 kg maslaca
0,005 kg škrobnog brašna
sol, papar, rakija (šljivovica)
suncokretovo ulje
0,4 kg širokih rezanaca.

Dobar tek želi Vam Gric Gric!

Ako još niste, pretplatite se (besplatno je) 🙂  na naš YouTube kanal!  

Hvala Vam od ♥

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci