Ružičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2023. – Pobjednik je Degrassijev La vie en Rosé 2019 s 95 bodova!

Tradicionalno svibanjsko ocjenjivanje ružičastih vina projekta Vinske zvijezde održano je u srijedu 10. svibnja u zagrebačkom bistrou Nomu, Sushi & Wine

Od 24 pristigla uzoraka, najbolje je ocijenjen istarski Le vie en Rosé 2019 vinarije Degrassi, osvojivši veliko zlato s 95 boda. Odlični su bili roséi vinarija Kopjar, Geržinić, Poletti i Papak s 92 boda te Perak, Royal Hill, Dika, Bastian, Poleis, Ivan Katunar s 91 i 90 bodova: ukupno 11 vina osvojilo je zlatno priznanje. Srebrna priznanja osvojila su ružičasta vina vinarija Slamić (mirno i pjenušavo), Baćac, Kadum, Bolfan, Enosophia, Govorko, Bora.

Ocjenjivačka komisija

Ocjenjivačku komisiju činili su vinski znalci: dipl. ing.agr. Saša Zec, enolog, predsjednik komisije i prof. Marija Vukelić, voditeljica projekta; Andrea Pančur, vinska blogerica sa sommelierskim certifikatom HSK1, Adriana Strmotić, vinska poznavateljica s certifikatima HSK1 i cjeloživotnog obrazovanja „Od vinograda do stola“ Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Ana Šišak, studentica završne godine Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Marija Vukelić i Saša Zec

Vina je posluživala sommelierka Kristina Markuš. Kao poseban gost, ocjenjivač-promatrač na ocjenjivanju je bio Vlado Šestan, poznati svjetski putnik, vlasnik popularnog portala Savjetnik za putovanja, koji je nedavno bio u Provansi i hrvatska vina ocijenio vrlo kvalitetnima, naglasivši da ne zaostaju za provansalskim.

Nakon ovog zanimljivog ocjenjivanja, Nomu je članove komisije počastio sjajnim jelima japanske kuhinje koja su se lijepo sljubila s ružičastim vinima. Odlična hrana i izvrsna posluga bila je za svaku preporuku.

Više informacija možete vidjeti na društvenim mrežama projekta vinskezvijezde.

Tekst: Marija Vukelić, prof.

foto: Julio Frangen

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci