Voćni sir od dunja

Nakon što uberemo jesenje plodove i vidimo sa čime sve raspolažemo, treba odlučiti što pripremiti za zimnicu, što odmah upotrijebiti za kolače, a prije svega iskoristiti dok je svježe. Tako diljem svijeta, a kod nas na dubrovačkom području, kuhaju voćni sir od dunja, poznat pod imenom kotunjata.

Voćni sir se može posluživati kao samostalna slastica, a možemo je i posluživati sa domaćim mladim kravljim sirom, koji može biti uvaljan u drobljeni papar, pak dobivamo bogatu kombinaciju okusa.

1 kg dunja

0,35 kg šećera

1 limun

Nakon što dunje operemo, ogulimo i očistimo od koštica, narežemo ih na kocke i kuhamo u vodi. Kada se skuhaju tj budu mekane, ocijedimo ih od vode i ispasiramo, te dunje vratimo u posudu i dalje kuhamo uz dodatak limunovog soka i šećera dok se ne zgusne odnosno počen odvajati id posude i kuhače kojom miješamo pazeći da ne zagori. Dobiveni gel prelijemo u prethodno namaštene posudice, koje mogu biti reljefne, tako da nam ispadnu lijepi oblici, ili u veću zdjelu iz koje ćemo rezati pravilne ploške. Voćni sir možemo poslužiti i u košaricama od tijesta, ukrašeno malim komadićima naranči ili pak malim komadićima mladog kravljeg sira, a može poslužiti i kao dodatak kruhu kao namaz.

U svijetu još poznato po imenima: Quitten käse, quince gele, Pâte de coing

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci