Ribarstvo je gospodarska grana od strateške važnosti za Hrvatsku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u srijedu, 5. srpnja, u Banskim dvorima predstavnike sektora ribarstva udružene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Višegodišnji plan upravljanja za održivi demerzalni ribolov u Jadranskom moru je temeljni upravljački okvir za koćarski ribolov u Jadranu i vrijedi za sve države oko jadranskog bazena za razdoblje do 2026. Ovaj okvir sadrži odredbe kojima se mjere upravljanja, posebno u smislu prilagodbe ribolovnog napora, prilagođavaju razini odgovornosti za stanje resursa, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Europska komisija donijela je Akcijski plan „Zaštita i obnova morskih ekosustava“ koji stavlja nove zahtjeve pred sektor ribarstva, u tom kontekstu premijer Plenković istaknuo je posvećenost Hrvatske zadanim ciljevima i naglasio kako će ova Vlada na putu ka zelenoj tranziciji koristiti sve dostupne resurse i mehanizme kako bi zaštitila i pomogla naše ribare; „Ribarstvo je gospodarska grana od strateške važnosti za RH, a uz to predstavlja jednu od važnijih gospodarskih grana koja se odvija u osobito osjetljivim obalnim otočnim područjima. Svjesni smo i da se radi o jednom od ključnih sektora u proizvodnji hrane, što mu dodatno daje na važnosti. Zbog svoje izravne ovisnosti o živim morskim resursima ribarstvo je izrazito osjetljivo te je jasno kako je za njegov opstanak ključno osigurati očuvane i otporne ekosustave, no kod postizanja zelenih ciljeva bit ćemo predani zaštiti nacionalnih interesa i osiguranju svih potrebnih preduvjeta za opstojnost i isplativost ribarstva.“

Također, naglasio je kako unatoč prošlim godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima, Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, a pogotovo u vrijednosti izvoza. Usporedbom 2022. i 2020. godine izvoz je vrijednosno porastao za 36 % te iznosio 312 milijuna eura, a prošle je godine iskrcano i 62 tisuće tona proizvoda ribarstva rekordne vrijednosti.

Kao pozitivan premijer Plenković istaknuo je učinkovit režim zaštite u Jabučkoj kotlini, koji je uspostavljen na inicijativu Republike Hrvatske i uvelike utjecao na oporavak demerzalnih stokova u Jadranu.

Do danas je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno gotovo 386 milijuna eura što predstavlja 112 % raspoložive alokacije, a 348,1 milijuna eura osiguranih do 2027. u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu osigurat će kontinuitet i doprinijeti daljnjem razvoju sektora.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci