Bira se najbolji OPG u Hrvatskoj

Projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede “OPG Zlata vrijedan” kojim se bira najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ove godine obilježava 10. godišnjicu, a 15. rujna na svečanoj završnici u Zagrebu bit će proglašen pobjednik, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala kako je cilj projekta promovirati domaće poljoprivredne proizvođače te njihovo učinkovito korištenje mjera ruralnog razvoja. Zahvalila je svima koji podržavaju i sudjeluju u projektu i time pomažu u ostvarenju strateškog cilja, a to je razvoj konkurentnog hrvatskog gospodarstva u kojem su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški sektor, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj projekt, kako je kazala, značajno je pridonio da se prepozna težina posla poljoprivrednika i osnažio je svijest o povezanosti proizvodnje hrane s tradicijom i kulturom ruralnog prostora.Također, projekt je značajno pridonio tome da se poljoprivreda više ne prepoznaje samo kroz svoju težinu nego je osvijestio da poljoprivredu mogu i trebaju nositi inovacije te brisanje između urbanog i ruralnog, istaknula je. Vučković je navela kako je u Hrvatskoj registrirano više od 166 tisuća poljoprivrednika od čega su više od 96 posto OPG-i.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić je istaknuo kako se u ovih deset godina trajanja projekta moglo vidjeti kako se poljoprivreda mijenjala.

Predsjednik Uprave SPAR-a Hrvatska Helmut Fenzl je kazao kako će nastaviti partnerski podržavati ovaj projekt jer smatraju da je suradnja s domaćim proizvođačima važna, posebice malima. S njim se složio i urednik na Hrvatskoj radioteleviziji Mario Sedmak koji je kazao kako je riječ o projektu koji vrijedi podržati.

Poljoprivrednici su se na natječaj mogli javiti do 5. srpnja, a kao i prethodnih godina stručni žiri izabrat će 21 finalista – iz svake županije te Grada Zagreba po jedan OPG. Osim njih u završnicu ulazi i troje mladih poljoprivrednika koji će se natjecati za najbolju mladu nadu u poljoprivredi. Nakon što žiri odabere finaliste, krajem srpnja će započeti s predstavljanjem ovogodišnjih kandidata izbora u Večernjem listu, a reportaže o nominiranima objavljivat će i Hrvatska televizija koja je partner projekta.

Na svečanoj završnici koja će se 15. rujna održati u Zagrebu, a na kojoj će se okupiti i svi ovogodišnji finalisti i dosadašnji pobjednici, biti će proglašeni ovogodišnji pobjednici. Dodijelit će se ukupno pet novčanih nagrada – za prva tri mjesta iznose 4.000, 2.700 i 1.350 eura. Najbolja Mlada nada u poljoprivredi osvojit će 1.350 eura, dok će vlasnik najboljeg OPG-a po izboru čitatelja Večernjeg lista dobiti nagradu od 700 eura.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede /Hina
foto ilustracija: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci