Raskošna salata sa školjkama

Za ovu skupu salatu, trebati će nam i malo više vremena i pažnje da bi je pripremili, ali ako imate posebne goste koji vole dobar zalogaj, ovo će biti pravi raskoš okusa, mirisa a još ako je i  lijepo složite biti će objektom za fotografiranje.

za 5 – 6 osoba

0,8 kg škampa srednje veličine

1,2 kg hobotnice

0,5 kg rakovice (može i hlap)

0,5 kg školjki (kunjke, lakirke, dondole-brbavice, a dagnje ako baš nema nikakvih drugih)

zelena salata

majoneza, ketchup,

0,01 l cherry brandy

crveni i crni kavijar

sol, crni i bijeli papar

lovorov list

suncokretovo i maslinovo ulje

vinski ocat (kvasina)

limun

crne masline 

Odleđenu hobotnicu stavimo kuhati u vruću, začinjenu solju i krupnim paprom te lovorovim listom i ploškama limuna. Kada se hobotnica napola skuha (nakon četrdesetak minuta od kad je zakipila) stavimo u posebnu posudu skuhati rakovicu, u međuvremenu očistimo škampe (ljuske možemo ubaciti u vodu rakovice), te ih prepržimo začinjene solju, par minuta, da nam se ne  presuše, i ostavimo ih hladiti sa strane. Kad se rakovica skuha izvadimo je iz vode na hlađenje, a dio tekućine ocijedimo i stavimo u led da nam se malo ohladi pazeći da se ne zaledi.
Hobotnicu isto izvadimo iz vode ako je kuhana i ohladimo je (znati ćemo da je kuhana kad probamo odvojiti krak hobotnice i kad se on lagano odvaja, a hobotnica više ne bude žilava za jesti). Sada nam se i rakovica ohladila, pa je očistimo od ljušture, a u poklopljenu posudu s malo vode stavimo školjke da se skuhaju. Kada se pootvaraju (one koje budu otvorene prije kuhanja, obavezno bacite) stavimo ih ohladiti, mičući im gornji poklopac, s time da ako je meso školjki krupnije, narežemo ga na dva dijela, pa popunimo sve ljušture školjki.
Od majoneze i ketchupa s dodatkom ohlađene vode od kuhanja rakovice i cherry brandya umiješamo umak (pazeći da nije prerijedak), dodajući mu crveni i crni kavijar. Probamo kakvog je okusa umak, pa ga dotjeramo po potrebi.
Ohlađenu i ocijeđenu hobotnicu narežemo na manje kolutiće (debljine 1-2 cm), začinimo solju, paprom, limunom, maslinovim uljem i kvasinom (salata od hobotnice!) i dobro promiješamo te posipamo svježe sitno narezanim peršinom. Očišćenu rakovicu narežemo na lijepe ploške.
Ovo jelo možemo poslužiti kao pladanj pa se gosti sami poslužuju ili složimo na svaki tanjur od svega pomalo. Na listove oprane, očišćene i ocijeđene zelene salate počnemo slagati malo salate od hobotnice, par rezanih listova rakovice složimo u lepezu, u  središte lepeze poslažemo prepržene škampe koje prelijemo umakom od majoneze ketchupa i kavijara. Sada izgled tanjura dotjeramo s par ljuštura punjenima mesom školjaka, koje mariniramo mješavinom maslinovog ulja ,vinskog octa i soli. Sve dodatno ukrasimo kriškama limuna, malim rajčicama, svježim grančicama i lišćem peršina, pokojom crnom maslinom.
Uz jelo, za dame možemo poslužiti dobro rashlađen šampanjac ili prošek, a od vina točimo suho bijelo vino.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci