Pogača

Razlika u pripremi pogače od kruha ili lepinja, su u sastavu tijesta, pa je priprema malo brža nego za kruh.

1,5 kg glatkog brašna

sol (pola male žličice)

prašak za pecivo (mala žličica)

1 jaje

Brašno stavimo u posudu u kojoj ćemo miješati, napravimo malo udubljenje na brašnu, dodamo u udubljenje prašak za pecivo i sol. Dodavajući mlaku vodu, prvo umiješamo sve zajedno zatim i umijesimo malo tvrđe tijesto nego za kruh. Ugrijemo pećnicu na 170°C, pa izmješano tijesto, oblikujemo u pogaču, premjestimo je u namašćenu posudu za pečenje lagano je pritiskajući rukom, probodemo je vilicom na više mjesta i premažemo je razmućenim jajem te stavimo peći.

Kada pogača dobije zlatnu boju, izvadimo je iz pećnice i omotamo platnenim ubrusima. Kada se malo prohlade poslužimo ih još tople uz mladi sir i vrhnje.

Drugi način izrade pogače je na ovaj način:

1 kg glatkog brašna

1 l gazirane (mineralne) vode

2 jaja

1 prašak za pecivo

sol

U posudu za miješanje stavimo brašno na kojem napravimo udubljenje pa u njega izlijemo razmućena jaja, sol i prašak za pecivo. Sada umijesimo tijesto uz postupno dolijevanje mineralne vode i posipavanjem brašnom. Miješamo sve dok ne potrošimo svu vodu, a zatim umijesimo sve dok tijesto ne postane ujednačeno. Ugrijemo pećnicu na 170°C, pa izmješano tijesto, oblikujemo u pogaču, premjestimo je u namašćenu posudu za pečenje lagano je pritiskajući rukom, probodemo je vilicom na više mjesta te stavimo peći.

Kada pogača dobije zlatnu boju, izvadimo je iz pećnice i omotamo platnenim ubrusima. Kada se malo prohlade poslužimo ih još tople uz mladi sir i vrhnje.

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci