Domaći kruh s kvascem

Ako želite kruh koji će Vam malo duže trajati, jer u industrijski stavljaju previše aditiva pa je dobar samo taj dan kad ste ga kupili. Odvojite malo Vašeg vremena i zamijesite svoj kruh.

1,5 kg glatkoga brašna

0,05 kg kvasca (jedan paketić-suhi)

šećer (mala žličica)

sol (pola male žličice)

suncokretovo ulje

Kvasac razmutimo s malo mlake vode i dodamo u smjesu šećer i sol. Sve dobro promiješamo i pustimo da kvasac “proradi” (desetak minuta-dok napravimo pripremu brašna). Za miješanje kvasca vode, šećera i soli možemo upotrijebiti i električnu miješalicu- mixer, ali zadaljnje miješanje moramo raditi rukama, jer neki dijelovi tijesta ostaju nepromiješani.

Dio brašna stavimo u posudu (najbolje bi bilo da je emajlirana), na sredini brašna napravimo udubljenje u koju izlijemo umućeni kvasac te pažljivo miješamo drvenom kuhačom ili prstima uz polagano dolijevanje vode i ostatka brašna, pazeći pri tome da se ne stvore grudice. Kada smo utrošili sve sastojke, mijesimo tijesto, prvo u posudi uz posipavanje brašnom, da bi zatim prebacili tijesto na radnu površinu. Miješanje se sastoji od preklapanja tijesta sa svih strana, uz lagano posipavanje brašnom te jakog pritiskanja prstima i šakama. Tijesto se mijesi sve dok se na tijestu ne pojave mjehuri, a ruke kojima mjesimo postanu suhe.

Umiješano tijesto vratimo u posudu i pokrijemo čistom krpom i ostavimo odstajati sat vremena na toplije mjesto.

Kada tijesto dobije dupli volumen izvadimo ga na pobrašnjenu radnu površinu, još jednom ga premijesimo uz lagano brašnjenje (može i oštrim brašnom). Posudu u kojoj ćemo peći kruh malo namastimo, stavimo tijesto unutar posude, blago ga poravnamo, pa opet prekrijemo krpom, da se još jednom “predigne”, za što će biti puno manje vremena nego za prvo dizanje.

Zagrijemo pećnicu na 160°C, pa kad se tijesto ponovo digne, stavimo ga peći. Kruh pečemo dok ne dobije zlatnu boju (oko 1 sat).

Kada je kruh pečen, izvadimo ga iz pećnice. Ako ima tamniju smeđu boju malo ga poprskamo vodom i uvijemo u čiste platnene ubruse. Ako je svjetlo smeđe vode uvijemo ga odmah u platnene ubruse.

Pričekamo da se kruh malo ohladi pa ga razrežemo i poslužujemo. Ako odlučimo od tijesta napraviti oblik pogače ili lepinje tada pečeni oblik možemo lomiti i prstima bez rezanja.

Ovdje nećemo naglasiti koliko traje radnja miješanja tijesta, jer što više kruha budete umijesili biti ćete iskusniji i brži u tome.

 

Savjet: Ako nemate kvasac pripravite kruh bez kvasca na ovom linku

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci