10 činjenica o jajima koje niste znali

Što bolje poznajete hranu koju konzumirate, to ćete lakše očuvati svoje zdravlje. Pogledajte zanimljive činjenice o jajima.

1. Ljuska jajeta sastoji se od kalcij karbonata, koji je također glavni sastojak antacida, spojeva želučane kiseline. Ljuska čini 9 do 12 posto ukupne težine jajeta, a sadrži pore koje omogućuju dotok kisika, te izbacivanje ugljičnog dioksida.

2. Bjelanjak jajeta sastoji se uglavnom od proteina albumena, a sadrži također niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), klor, magnezij, kalij, natrij i sumpor. Bjelanjak sadrži oko 57 posto ukupnog udjela bjelančevina u jajetu.

3. Boju žumanjka određuje hrana koju kokoš konzumira. Što je više žutih i narančastih pigmenata u zrnju kojim se kokoši hrane, to će jasnija biti boja žumanjca.

4. Druge boje u jajetu variraju ovisno o njegovoj starosti i ostalim faktorima. Bjelanjci su indikator koliko je jaje svježe. Rozi ili šareni bjelanjci pokazuju da je jaje pokvareno, i takva jaja bi se trebala izbjegavati.

5. Krv koja se ponekad može vidjeti u jajetu dolazi od napuknuća male krvne žilice u žumanjku. No to ne znači da je takvo jaje nije sigurno jesti.

6. Boja kokoši određuje boju jajeta. Bijele kokoši najčešći su tip u SAD-u i izliježu bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Nema neke bitne razlike u kvaliteti.

7. Potrebno je od 24 do 26 sati da kokoš izlegne jaje. Ljuska jajeta stvara se u maternici kokoši. Oko 30 minuta nakon izlijeganja, proces započinje ponovo.

8. Prosječna kokoš izlegne 250 do 270 jaja godišnje. Oko 75 milijardi jaja proizvede se u SAD-u svake godine, što je 10 posto svjetske proizvodnje. Kina je pak, najveći svjetski proizvođač jaja, a godišnje ih se proizvede 390 milijardi, što je polovica svjetske proizvodnje.

9. Purice također izliježu jaja, no teže ih je naći na tržištu. Purice trebaju više prostora za gnijezdo, stoga njihovo držanje nije toliko ekonomično, a također imaju i jače majčinske instinkte od kokoši.

10. Dinosaurova jaja pomagla su da se riješi stara zagnonetka što je bilo prvo. Kanadski istraživači ustvrdili su kako su jaja došla prije kokoši jer su dinosauri formirali gnijezda i lijegali jaja puno prije nego su ptice evoluirale.

Izvor: Metro portal

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci