Osim u salatama ocat još možemo iskorisiti na druge načine

Ocat je dobar za kuhanje, ali i za čišćenje ili rješavanje nekih drugih problema u kućanstvu.

1. Čišćenje fleka od čaša

Za uklanjanje bijelih prstenova koje su ostavile mokre čaše ili primjerice vaze na drvenom namještaju, pomiješajte jednake dijelove octa i maslinova ulja i utrljajte mekom krpom. Koristite drugu čistu, mekanu krpu da maknete višak octa i ulja i da ispolirate površinu. Na kožnom namještaju koristite samo ocat s natopljenom krpom.

2. Dezinfekcija daske za rezanje

Drvene daske za rezanje upijaju sokove sve hrane koju režemo, a to je posebno opasno kod nekih namirnica, poput svježeg mesa. Nakon svakog korištenja, dasku operite, a zatim dezinficirajte octom. Inače bi se na drvetu mogle zadržati opasne bakterije poput stafilokoka, E-coli ili salmonele. Dasku položite u sudoper i stavite da odstoji desetak minuta u pjeni s octom pa dobro isperite.

3. Neugodni mirisi u odvodu

Kombinacija octa i sode bikarbone jedan je od najučinkovitijih načina da odčepite odvode i ujedno se riješite neugodnih mirisa. Osim toga, uštedjet ćete na raznim sredstvima ili majstoru. U odvod uspite pola šalice soda bikarbone i zatim jednu šalicu octa. Kada pjena splasne, isperite toplom vodom. Pričekajte pet minuta, a zatim isperite opet s hladnom vodom.

4. Osvježite hladnjak

Ocat je također jako dobar u čišćenju hladnjaka i rješavanja svih bakterija i neugodnih mirisa od hrane. Složite sredstvo za čišćenje u jednakom omjeru vode i octa. Njime prebrišite sve vanjske i unutarnje površine hladnjaka.

5. Voćne mušice

Ako vas živciraju vinske mušice koje dolaze iz zdjele s voćem, uzmite staru plastičnu bocu i u nju do pola ulijte jabučnog octa. Sa svih strana napravite nekoliko rupica, a otvor poklopite. Bocu ostavite bilo gdje u kuhinji ili u blizini mjesta gdje stoji voće i mušice će brzo upasti u zamku.

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci