Održan Festival Vino Dalmacije – predstavljanje regije na najbolji mogući način – uz 50 vodećih dalmatinskih vinara!

Ljubitelji vina i oni koji su to s ovim festivalom tek postali, upoznali su jednu novu Super Dalmaciju, mirisnu i fantastičnu, autohtonu, ali i internacionalnu, Dalmaciju kakvu volimo.

Dvodnevni festival ‘Vino Dalmacije’ održan je 22. i 23. ožujka na već znanoj lokaciji, u restoranu Sveučilišnog kampusa u Splitu.  Ove je godine okupio 50-ak dalmatinskih vinara te nekoliko istarskih. Zamišljen kao mjesto povezivanja i predstavljanja dalmatinskih vinara i ugostitelja, ali i ljubitelja vina ili onih koji će to tek postati, festival je uspješno ispunio svoj zadatak. Održane su i radionice, njih čak sedam. Dva dana studentska ‘menza’ bila je ispunjena ugodnom atmosferom…
“Kroz razgovore s vinarima koji su ove godine s nama, mi kao organizatori, možemo reći da su svi iznimno zadovoljni. Mislimo da smo na pravom putu i da smo skoro postigli ono što smo htjeli. Želimo da festival bude mjesto gdje će dalmatinski vinari pokazati, prije svega ugostiteljima, prije početka turističke, ali i naše “vinske” sezone, s čime raspolažemo i što nudimo”, rekao nam je u razgovoru Ivica Kovačević, predsjednik Udruženja Vino Dalmacije.  “Vjerujem kako ćemo iduće godine okupiti  još desetak vinara koji nam sada nedostaju. Tada bi kompletirali cijelu Dalmaciju”, istaknuo  je Kovačević te dodao kako je kroz radionice napravljen cijeli presjek glavnih dalmatinskih sorti.
“Između ostalog, željeli smo staviti naglasak i na vinu nastalom spajanjem internacionalnih i lokalnih sorti od kojeg su se svi počeli malo odmicati. Riječ je o vinu koje ima veliki potencijal. Tu se oplemenjuju plusevi i minusi i jednog i drugog i mislim da se ne smijemo toga sramiti. Zato smo i osmislili radionicu  “Super Dalmacija”,  jer ta vina baš to i jesu!”, rekao nam je Kovačević.

Uz kušanja vina, posjetitelji su se mogli upoznati s vinarima, autohtonim dalmatinskim sortama, čuti i osjetiti nešto novo ili već poznato, ali svakako najbolje od Dalmacije.  Festival ima veliku vrijednost – Dalmacija koju možemo osjetiti, pomirisati, u čaši vina, baš kao neki turistički brend koji s ponosom možemo isticati i predstavljati.
Vino Dalmacije, uz more i Sunce, kao važan, možemo reći i nezaobilazan adut koji bi trebali još više promovirati. No, Festival je tek na početku svog uspješnog puta, i ovo drugo izdanje, daje mu veliki vjetar u leđa za iduće godine. Kada bi se festival održavao na nekoj drugoj lokaciji, možda u samoj jezgri grada, vjerujemo da bi posjećenost bila daleko veća, da ne govorimo o slučajnim turistima, prolaznicima… No ipak, cilj je da se vinari prvenstveno predstave u poslovnom smislu, što je i ostvareno već prvog dana festivala kad su se i održali poslovni razgovori.
Vinske radinice vodili su iskusni vinski znalci. O tome da su predavanja bila zanimljivo koncipirana i da su teme bile pogođene govori i podatak da se za radionice tražilo mjesto više. Čak je i radionica koja se održavala u subotu, izvan festivalskog termina (u 11 sati, radno vrijeme festivala bilo je od 13h), okupila zavidan broj sudionika.

“DICA SUNCA ZLATNOGA”, obrađivala  je kompleksna bijela vina Dalmacije (Pošip, Maraština, Vugava, Grk, Malvasija dubrovačka i druge), a moderatori predavači bili su Saša Špiranec i Zoran Pejović. “CRNOOKI JUŽNJAK“, bavio se Plavcem malim, a o vinima su govorili Saša Špiranec i Danijel Čečavac. Radionica “SUPER DALMACIJA”, obrađivala je internacionalne sorte u Dalmaciji, vina francuskih sorti, kupaže autohtonih i francuskih sorti, a predavači su bili Leo Gracin i Branimir Vukšić.  “THE REBIRTH OF AMBER WINES”, bila je prva radionica drugog dana festivala koju  je vodila Joanne Ahearne, MW, a na kojoj je po prvi puta predavačica imala svoje vino na kušanju: “Ahearne Wild Skins 2017”.

“MALE BILE ĆAKULE” vodili su Davorka Krnić-Trick i Ante Sladić, a radionica se odnosila na svježa lagana bijela vina Dalmacije, Debit, Kujundžuša, Bogdanuša i druge, a sudionici su svoje (ne)znanje mogli provjeriti zahvaljujući Blind Tastingu koje se pokazalo vrlo interesantnim. Radionica “RUŽE ISPOD ODRINE”, obrađivala je ružičasta vina  – bolje rečeno, Roze Dalmaciju – Opol – Plavac mali, Plavina, Babić, Lasina i dr, a moderatori su bili Alen Gulan i Siniša Koceić. Na kraju, zadnja radionica “U KANTUNU KONOBE”, koju su vodili  Martina Miličević i Nenad Trifunović, obrađivala je kompleksna crna vina Dalmacije, Babić, Tribidrag (Crljenak kaštelanski) i druge.

Kušati najbolja dalmatinska vina, upoznati iskusne vinare, čuti njihove priče ili sudjelovati u zanimljivim radionicama, samo su neke od dobrih strana ovog Festivala. Naravno, ne smijemo zaboraviti spomenuti i njegovu humanitarnu stranu u kojoj su sudjelovali dalmatinski chefovi, Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Josip Eterović i vinari koji su se udružili i sudjelovali u akciji za Dječji dom “Maestral”.

I svega ovog ne bi bilo bez idejnih tvoraca: Udruženja Vino Dalmacije, koje je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split, uspješno pripremilo i ovo drugo izdanje Festivala Vino Dalmacije.

Na kraju možemo samo poručiti: uživajte u dalmatinskim vinima! Kušajte vina vrijednih vinara naše prekrasne Dalmacije!

tekst/foto/video Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci