Ekskluzivno predstavljanje Vinarije Bura – Uz škrti kraj i autohtonu sortu babić do modernih i odličnih vina

U Klubu Šibenčana u Zagrebu održana je prezentacija Vinarije Bura. Prije više od 120 godina, obitelj Bura doselila je u Raslinu na Prukljanskom jezeru kod Šibenika i kao tipična težačka dalmatinska obitelj, započela je svoju priču s vinovom lozom… Tri generacije obitelji Bura uložilo je svoje znanje i trud u tisuće loza autohtone sorte babić. Danas stvaraju fantastična moderna vina…

U Klubu Šibenčana u Zagrebu, u četvrtak 23. veljače održana je prezentacija obiteljske vinarije Bura koju je vodio sommelier Tomo Jakopović uz vinara, dr. Miljenka Buru. Večer puna divnih trenutaka protekla je uz vertikalno kušanje berbi vina sorte babić od 2021. do 2009. godine.

Inače poznati doktor i sveučilišni profesor Miljenko Bura poznat je i po inicijativama i osvješćivanju potencijala zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, i sve do 2008. godine, u tim je poljima bio vrlo aktivan i uspješan. No, upravo se te godine dogodila značajna prekretnica i dr. Bura započinje svoju uspješnu vinsku priču.

Tomo Jakopović i dr. Miljenko Bura

“Čovjek dođe do određene točke svoje karijere, vrhunca, do onog trenutka kad znate da ste u tom vidu postigli sve. Upravo tada došao je trenutak vraćanja duga korijenima, izvorima.. A ti izvori kriju se u Prokljanskom jezeru, u naslijeđenim vinogradima”, istaknuo je u uvodnom dijelu prezentacije dr. Bura.

Dr. Miljenko Bura

“2008. godina bila je za mene velika životna prekretnica. Malo tko je vjerovao da ću moći ozbiljnije preuzeti vinariju. I otac je bio iznenađen mojom željom, jer sam cijeli život bio posvećen medicini. No malo po malo, krećemo u ozbiljniju proizvodnju vina, i to uz pomoć vinara Marka Sladića koji me u svemu tome pratio i koji je sva moja znanja o vinarstvu iz djetinjstva potvrdio, nadogradio..”, objašnjava dr. Bura.

Govoreći o babiću, Tomo Jakopović je istaknuo kako je riječ o jednoj velikoj sorti koja nažalost vuče stigmu jeftinog vina koje se godinama prodavalo u rinfuzi. “Osobno smatram, isključujući ono subjektivno, da je babić jedna od najuzbudljivijih crnih sorti. Važno je znati kako je u Dalmaciji babić treća sorta po zastupljenosti. Najnoviji podaci govore kako je otprilike 370 hektara zasađeno babićem, što je u odnosu na uski prostor u kojem se babić uzgaja, vrlo visoka brojka”, smatra Jakopović.

“Babić kao sorta je u izuzetnoj harmoniji, a ono što ga čini dodatno posebnim je njegova sjajna ravnoteža, njegovi nevjerojatni odnosi između mediteranske moći, topline, jačine i snage te s druge strane vibrantna mineralna kiselina koja ga čini svježim i u 14. godini života.”, smatra Jakopović.

Predstavljanje vinarije Bura krenulo je s degustacijom berbe 2021. za koju je Jakopović istaknuo kako su tanini još uvijek čvrsti, no vino pokazuje svoju moć i punoću. Berba 2019. otkrila je miris višnje, nevjerojatnu mineralnu svježinu. Babić vinarije Bura iz 2018. znatno je herbalniji, svjež s divnim mirisima. Za berbu 2016, Jakopović je rekao kako je upravo ta godina dala neke od najboljih babića. “Izrazito voćno vino, osjećaju se višnje i zrele trešnje, odličan odnos moći i elegancije, vino koje se lako pije”, komentirao je Jakopović berbu 2016.

Tomo Jakopović

“Povremeno smo eksperimentirali sa starim i novim bačvama te smo vremenom došli do zaključka da nova barrique bačva nije ono što mene zadovoljava i što ja vidim u babiću. Pratimo naše vinograde, tu škrtu zemlju i njezine plodove kako bi rezultat, odnosno naše vino, bilo potpuno, točno onakvo kakvo želimo. Veliko mi je zadovoljstvo što smo pokazali da babić kao sorta može biti itekako uspješna. Nadam se, a ujedno mi je to i velika želja, da ova naša lijepa i uspješna priča bude inspiracija za neke mlađe generacije”, rekao je dr. Bura.

“Berba 2015. u okusu ima veliku zrelost, najveću strukturu u odnosu na prethodno kušana vina. U njoj se ogleda bogatstvo sorte babić”, rekao je Jakopović.

Dr. Bura se nadovezao i dodao kako su svakoj berbi dali dovoljno vremena da pokaže svoju specifičnost, punoću i jačinu, a upravo sve to može se osjetiti u čaši u kojoj je berba 2015.

Vino iz 2013. jasnih je nota, puno i ujednačeno, dok Babić iz 2011. godine karakteriziraju ozbiljna zrelost i divni mirisi. Vino iz 2010., sommelier Jakopović okarakterizirao je kao fino i koje ima zrele tanine u okusima koji divno zaokružuju sve mirise. I za kraj, 2009. berba, senzacionalno vino visokog aromatskog intenziteta i iznimne kakvoće.

Proizvodnja vina u ranijim godištima (2011, 2013, 2015, 2016.) kreće se oko 600 – 900 butelja, dok se količina za novija godišta, odnosno od 2017. godina prema više, kreće oko 1200 – 1500 butelja.  Jakopović je istaknuo kako je riječ o modernim vinima koja su napravljena starinskom metodom za čiju kvalitetu sam terroir ima veliku ulogu. “To su vina sa škrte zemlje, koja su pobrana u idealnoj tehnološkoj zrelosti grožđa i koja su nakon fermentacije stavljena u bačve. S minimalnim intervencijama dobili smo moderno vino, a što bi pripisao zaslugama same sorte, ne tehnologiji. Ovdje prije možemo govoriti o jednoj viziji koja je itekako zaslužna da imamo ovakva odlična moderna vina”, zaključio je Jakopović.

U ovoj ekskluzivnoj večeri na kojoj smo imali prilike sudjelovati i upoznati vinara dr. Buru, kušali smo divan presjek autohtone dalmatinske sorte babić. Sorte koja itekako ima svoju veliku vrijednost i gospodarski značaj za Dalmaciju. U konačnici, moramo istaknuti kako oduševljava cijela vinska priča obiteljske vinarije Bura.

Želja za očuvanjem tradicije i vraćanju korijenima kroz ovu vinariju jasno je pokazala koliko je velika ljubav dr. Bure prema onome što radi i stvara. Vjerujemo, možda je čak bolje reći, znamo, kako će i u budućnosti nove berbe iznova potvrditi priču o uspjehu i kvaliteti vinarije Bura.

tekst: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

foto: Nikola Zoko

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci