O pivi i čašama

 Prije no što pivo poteče, čaša mora biti propisno oprana i ohlađena, a važan je i oblik čaše koji mora biti prilagođen vrsti pive.

Pivo se mora natočiti tako da na vrhu čaše ima “tri prsta” pjene. Pjenu koja nadvisuje ili prelazi rub čaše, treba obvezno odstraniti jer je puna ugljičnog dioksida koji je suvišan i izaziva žgaravicu, podrigivanje i glavobolju. Pivo bez te, suvišne pjene, probavljivije je i lakše se pije.
Utočite li  pivo u toplu ili nedovoljnu hladnu čašu, ono će se previše pjeniti, i eto vam glavobolje izazvane ugljičnim dioksidom.

Vazan je i oblik čaše koji mora biti prilagođen vrsti piva. Pijete li “lager” pivo, koje se pije brzo i ima manji postotak alkohola, ono se toči u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Kako se brzo pije, ono se ne stigne ugrijati. Nasuprot tome, posebna, sortna piva toče se u čaše tipa kaleža, s dužom nogicom. Ona su, naime, jača, polako se pijuckaju jer sadrže veči postotak alkohola, a duža nogica omogućuje da ne zagrijavamo pivo držeći rukom čašu.

izvor: http://www.pivnica-pivac.com

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci