Održani 16. dani mladog maslinovog ulja Istravirgin – Nova dinamika i identitet festivala

Izlagači, stručna javnost i posjetitelji složni su u tome da su 16. dani mladog maslinovog ulja pod novim imenom ISTRAVIRGIN najbolji do sada, kao i da su koristi od organizacije manifestacije velike kako u promociji brendova tako i u pozicioniranju Istre kao moćne maslinarske regije.

Održano je 16. izdanje festivala mladog maslinovog ulja, pod novim imenom ISTRAVIRGIN u prostorima stare škole u Vodnjanu. Već 16. izdanje ovog renomiranog festivala za cilj ima pozicionirati Vodnjan i Istru na višoj razini i da istarskim maslinarima i proizvođačima ulja pruži najbolju promociju novih ulja berbe 2022. Šezdesetak maslinara predstavilo je nešto više od 200 maslinovih ulja, a brojni posjetitelji, uz masterclass radionice i gastro show imali su priliku uživati u raznim gastro i eno delicijama te naučiti nešto više o ovom zelenom zlatu istarskog poluotoka.

Nova dinamika i identitet festivala

Grad Vodnjan s novim gradonačelnikom na čelu Edijem Pastrovicchiom odlučio se na važan i veoma hrabar korak: da izgradi novi identitet i svrhu festivalu Dani mladog maslinovog ulja koji se već 16. puta održava u Vodnjanu. U ovogodišnjem, rebrendiranom izdanju 16. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjetitelji su mogli uživati na čuvenoj lokaciji – staroj gradskoj školi i nekadašnjoj tvornici obuće koja godinama nije u upotrebi, a proteklog je vikenda zasjala u novom ruhu. Dovoljno velika da ugosti sve izlagače, a u svoje dvorište u inovativni, prošireni prostor smjesti modernu kuhinju i salu za masterclassove i gastro showove, pokazala se kao savršeni spoj tradicije i modernosti Istre, što je čitav koncept ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala želio pokazati. Njegovanje tradicije kroz moderni pristup idealan je recept, poput onih koje su u Vodnjanu podijelili vrhunski chefovi i maslinari ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala.

„Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo ruho, moderno i kakvo zaslužuje. Za naše maslinare i proizvođače otvorili smo novo okruženje, kulturnu baštinu u sklopu stare škole i uložili u brending, promociju i novo ime ISTRAVIRGIN s ciljem da utvrdimo svoju poziciju najbolje maslinarske svjetske regije i da postanemo novi, atraktivan i zanimljiv centar gastro industrije“ izjavio je gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio.

Prilika za etabliranje Istre kao vodeće maslinarske regije

Tradicija maslinarstva Istre ove godine privukla je tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja, ljudi koji su svjesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, i gastronomiji, ali i onih koji su prvi put došli da se upoznaju sa istarskim uljem čija kvaliteta je potvrđena na svjetskoj razini. Dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre, Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te istarske zadruge i udruge maslinara.

Najvažniji dio manifestacije bio je prostor za promociju maslinara i njihovih ulja. Izložbeni dio postao je na 3 dana dom za 200 istarskih maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina. „Naše ulje je zeleni dijamant vrhunske svjetske kvalitete“ izjavio je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik grada Vodnjana koji je i sam agronom, dobro upoznat sa zahtjevima proizvodnje maslinovog ulja vrhunske kvalitete. Maslinarima i posjetiteljima je na raspolaganju bila iOIL Bar kušaonica jer ispravni način kušanja i upotrebe vrhunskog maslinovog ulja predstavljaju važan dio manifestacije i promocije.

Gastro zvijezde prvi put predstavile više od 30 različitih recepata

Vodeća imena domaće gastro scene koristeći maslinova ulja izlagača pripremila su više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova prema autorskim receptima. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski maestro choccolatier, koji je, između ostaloga predstavio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem. U gastro showu, chef Perić ugostio je „ribarevog sina“ Davida Skoku, Marija Čepeka, showmena i virtuoza hrvatske gastronomske scene te Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre, pa su se među namirnicama njihovih jela našli jelen,razne ribe, fuži, gljive, bundeva, šparoge i boškarin.

Svojom prezentacijom maslinovog ulja u sklopu masterclassova drugog dana ISTRAVIRGIN festivala najprije je oduševio Hrvoje Zirojević, a u tri slijeda sljubljena s tri mlada maslinova ulja predstavili su se i chefovi istarskih restorana Jeffrey Vella i Svjetlana Celija. Posljednjeg dana čari maslinovog ulja u svojim je jelima s okupljenima na masterclassu podijelio Hrvoje Kroflin, a cijelu je priču završio i zaokružio ikona istarske gastronomije – Robert Perić.

PR

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci