VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu

Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru u Ilici 93 najavljena prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca s početkom u 12 sati.

Izložbu zajedničkim snagama organiziraju tvrtke diWine j.d.o.o. i Indugraf d.o.o. s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja.

Manifestacija je prvenstveno namijenjena vinskoj struci, HORECA sektoru te eno-gastro i lifestyle medijima, no otvorena je i za širu javnost, za sve ljubitelje dobre (i prirodne!) kapljice. Na izložbi će svoje proizvode prezentirati ukupno dvadeset izlagača – vinara i maslinara – iz Hrvatske i regije.

Ekološka, organska i biodinamička proizvodnja rastući je trend u poljoprivredi na koji treba obratiti pažnju. Hrvatska trenutno broji oko 6.000 poljoprivrednika okrenutih ka ekološkoj proizvodnji, među kojima je sve veći broj vinara, od Istre do Plešivice, koji idu u pravcu biodinamike.

Irena Lučić, Tomislava Hodalić, Daniel Klinac i Zoran Lutz

„Iako smo imali jako malo vremena za pripremu, uspjeli smo okupiti 20 izlagača, vinara i maslinara iz Hrvatske i regije, no vjerujemo kako će dogodine ova izložba porasti i postati regionalno značajna. Jako smo ponosni na cjelokupni program manifestacije, a naročito na predavače koji spadaju u sami europski vrh stručnjaka relevantnih za teme biodinamike i prirodnih vina“ – izjavila je Irena Lučić, organizatorica izložbe.

Prvo predavanje pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ na rasporedu je u 14 sati, a zajednički će ga održati dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Drugo predavanje s početkom u 16 sati nosi naziv „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?“, a održat će ga Nenad Trifunović Vinopija, vodeći hrvatski vinski bloger i director of business development u tvrtci Wine&More.

Osim predavanja, posjetitelji će imati prilike – naravno – promenadno kušati vina. Uz kupljenu ulaznicu po cijeni od 100kn za jednu, odnosno 160kn za dvije osobe ostvaruje se pravo na neograničenu degustaciju. Predstavnici medija, vinski profesionalci, sommelieri i ugostitelji imaju besplatan ulaz uz pozivnicu, a udruge vinara i ljubitelja vina ostvaruju pravo na povlaštenu cijenu od 50 kn po osobi. Ulaznice su u pretprodaji dostupne putem Entrio sustava kao i u diWine Baru, Ilica 93. na dan događanja cijena ulaznice iznosi 120kn po osobi. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji dobivaju na dar knjigu „Vinska abeceda“ o kultu pijenja vina kao i Kalendar sa popisom najznačajnijih vinskih događanja u Hrvatskoj.

VinEko izložbu krasi bogat popratni program. Posjetitelje događanja očekuje živa svirka uz live duo Swing That Blues, nagradna tombola, a na raspolaganju je i info-relax-shopping kutak u kojem će se moći razgledati ponuda sponzora izložbe, odmoriti, nešto prigristi, popiti kavu te naposlijetku, iz pop-up-wine shopa ponijeti kući vina po podrumskim cijenama. VinEko izložba ima i umjetničku dimenziju – Hrvatska udruga kreativnih amatera izložit će svoje radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Realizacija ove značajne manifestacije ne bi bila moguća bez podrške partnera i sponzora projekta. Prije svega tu je Narodno sveučilište Dubrava, na čelu sa g. Željkom Šturlićem, koje je organizatorima omogućilo besplatan izložbeni prostor i kompletnu infrastrukturu. Zatim, tu je i Hrvatska poljoprivredna komora, na čelu s predsjednikom g. Mladenom Jakopovićem. „Hrvatska poljoprivredna komora uvijek podržava poljoprivrednike u provedbi održivih politika. Upravo smo zbog toga prepoznali važnost VinEko izložbe, kao manifestacije koja skreće pažnju javnosti na važan trend održive poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo i maslinarstvo.“ – izjavila je na današnjoj konferenciji za medije gđa Tomislava Hodalić, koordinatorica odbora za vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

VinEko izložbu svesrdno je podržao i Centar Rudolf Steiner, na čelu sa ravnateljicom dr.sc. Dijanom Posavec te brojni sponzori među kojima ističemo tvrtku Letina Inox koja će na izložbi predstaviti svoj biodinamički energizator razvijen upravo u suradnji sa Centrom Rudolf Steiner te tvrtke Panonis i Green Cake – proizvođače ekoloških suhomesnatih proizvoda i slastica.

Tražite li lijepo i ugodno mjesto za popiti kavicu ili čašu dobrog vina ili pjenušca, uputite se u diWine Bar na adresi Ilica 93.

„Ideja o organizaciji izložbe koja bi okupila ekološke i biodinamičke vinare i maslinare rodila se spontano, upravo kroz razgovor i druženje sa proizvođačima. Preuzeo sam inicijativu i odlučio preći s riječi na djela, a u tvrtci diWine prepoznali smo kvalitetnog partnera i suorganizatora s kojim se nadamo ostvariti dugoročnu suradnju“ – izjavio je g. Zoran Lutz, idejni začetnik izložbe i direktor tvrtke Indugraf d.o.o., suorganizator projekta.

Neka od ekoloških vina i maslinovih ulja koja će biti predstavljena na izložbi, kušala su se i na današnjoj konferenciji za medije. Kao vino dobrodošlice okupljene predstavnike medija dočekala je Marmor Collis, kupaža 7 piwi sorti moslavačke vinarije Glavica, dok su se u nastavku konferencije kušali Lovrec sivi pinot iz Međimurja koji posjeduje strogu Austria Biogarantie certifikat te plavac mali vinarije Opus iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna. Prisutne su oduševila i višestruko nagrađivana ekstradjevičanska maslinova ulja Kota iz zadarskog zaleđa koja je predstavio vlasnik Daniel Klinac: „Kada smo se upustili u proizvodnju maslinovog ulja znali smo da želimo proizvesti vrhunski proizvod. Zasadili smo 10.000 stabala masline na prethodno nikad obrađivanom području, a zatim smo proizvod usavršavali dok nismo u potpunosti bili zadovoljni kvalitetom i reakcijama kupaca.“

Više informacija o VinEko izložbi potražite na društvenim mrežama tvrtke diWine: https://facebook.com/DiWineProjectCroatia i https://www.instagram.com/diwine_project/

Medijski pokrovitelji izložbe su Gospodarski list (https://gospodarski.hr/) i diWine Portal (https://www.diwine.com.hr/blog)

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Ivana Pranjić, diWine

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci