Namirnice bez roka trajanja

Med, šećer, sol, javorov sirup… Saznajte koje sve namirnice jednostavno traju vječno. Barem dok ih ne potrošite.

Većina ljudi slaže listu namirnica koje treba kupiti kada idu u šoping i na tom popisu uglavnom dominiraju one svježe. No često uopće ne obraćaju pozornost na stvari koje već imaju u kući jer ih jednostavno bacaju misleći da više ne valjaju zbog predugog stajanja u ormarićima i kuhinjskim elementima. To čine automatski.

Janice Revell, suosnivačica portala StillTasty.com, tvrdi da je to pogrešna praksa i da bismo svi trebali dobro pogledati što nam se nalazi u kuhinji jer bismo se mogli iznenaditi koliko namirnica imamo, a koje uopće ne treba baciti niti mijenjati novima.

Šećer

Nije važno je li šećer bijeli, smeđi, u prahu ili kockicama, on se nikada neće pokvariti jer u njemu bakterije ne mogu živjeti. Oko šećera morate brinuti smo da bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi kako se ne bi skupljao u male stvrdnute komade.

Čisti ekstrakt vanilije

Ako ga imate negdje u kuhinji i već dugo stoji na istom mjestu, nema potrebe da ga bacate. On jednostavno traje vječno. Važno je da bude dobro zatvoren, na suhom i tamnom mjestu kako bi kvaliteta bila bolja što je dulje moguće.

Riža

Samo smeđa riža ima ‘rok trajanja’ jer sadrži više ulja. Sve ostale varijante traju vječno. Smeđoj riži možete produljiti vijek trajanja ako je držite u hladnjaku ili zamrzivaču. Rižu treba čuvati u dobro zatvorenim posudama ili vrećicama.

Kukuruzni škrob

Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu i nakon svake uporabe dobro zatvorite posudu u kojoj ga držite.

Med

Bilo da ga stavljate u čaj, na tost ili kao alternativni zaslađivač, staklenka čistoga meda traje vječno (dok je ne pojedete). Može se iskristalizirati ili izmijeniti boju, ali med je nakon dugo vremena i dalje jestiv i zdrav i ukusan. Zašto? Ima nevjerojatna antibiotička svojstva koja čuvaju i njega i nas od ‘kvarenja’. Čuvajte na hladnom. Kristaliće u medu koji se stvore nakon dugo vremena možete razbiti tako što ćete staklenku staviti u malo tople vode i miješati ga. Voda ne smije biti vruća.

Žestoka pića

Rakija, đin, votka, viski, rum, tekila… Čak i kad ih otvorite nema šanse da se pokvare. Boja, okus, aroma možda s vremenom oslabe, ali piti ih možete bez problema. Boce držite dobro zatvorene i na hladnom, daleko os umjetne svjetlosti i svjetlosti sunca.

Sol

Nema roka trajanja. Samo je čuvajte na suhom, hladnom mjestu.

Kukuruzni sirup

Dok god ga držite dobro zatvorenog, na suhom i hladnom, nema šanse da se pokvari.

Javorov sirup

Ako ga držite u hladnjaku ili zamrzivaču nakon korištenja, nema teorije da se pokvari. Ako ga želite spremiti na dulje vremena, samo ga omotajte u celofansku vrećicu ili plastičnu vakuumsku posudu i zamrznite ga.

Destilirani bijeli ocat

Ovaj fantastičan proizvod može se koristiti za sve – marinade, salate, čišćenje kuće i pranje rublja. No najbolje od svega je što traje godinama. Bocu držite dobro zatvorenu nakon svakog korištenja i to na suhom i tamnom mjestu.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci