Najbolji šefovi svijeta – Massimo Bottura i Dabiz Munoz na Weekend Food Festivalu

Završnica programa Weekend Food Festivala nedvojbeno je bio jedan od glavnih motiva dolaska većine posjetitelja, a postava najboljih među najboljima, ne samo da je opravdala, već je i nadmašila sva očekivanja.

Pritom su glavni hit bile upravo najveće zvijezde festivala, chef Massimo Bottura, vlasnik restorana Osteria Francescana, dvaput proglašenog najboljim restoranom svijeta prema The World’s 50 Best Restaurants i Dabiz Munoz, najbolji svjetski chef 2021. po izboru Best Chef Awardsa te vlasnik restorana DiverXO – jedinog restorana s čak tri Michelinove zvjezdice u Madridu. Osim što su njihovi nastupi do kraja ispunili i u potpunosti oživjeli najveću dvoranu festivala, oba velikana ispraćena su ovacijama oduševljenja, čime je ujedno na najbolji mogući način zaključeno i najveći gastronomski događaj godine.

Chef Massimo Bottura i Hrvoje Petrić

Jedan od najvećih velikana gastro industrije Massimo Bottura, maestralni virtuoz u kuhinji i vlasnik nekoliko restorana, među kojima je i svjetski poznata Osteria Francescana nagrađena s čak tri Michelinove zvjezdice, u inspirativnom 1 na 1 razgovoru s direktorom programa Weekend Food Festivala Hrvojem Petrićem otkrio je kako je to voditi restoransko „carstvo“, ali i ponudio savjete za mlade chefove.

„Nema više isprika. Nosimo veliku odgovornost i moramo poduzeti nešto, svijet nas treba. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i tko ste, jer diverzitet i kultura su bitni.“, poručio je Massimo Bottura. Istaknuo je da se svijet gastronomije kreće u smjeru održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su na neku ruku novi, a zapravo se temelje na povratku u neka prošla vremena.

Chef Dabiz Munoz

Njegov prethodnik na najvećoj pozornici festivala, Dabiz Munoz, zaintrigirao je publiku osebujnim uvodnim videom, ali i pričom o kulinarskoj avangardi, pri čemu je pokazao i zašto je 2021. proglašen najboljim svjetskim chefom. „Postoje različita pravila za kreativnost, no prije svega treba biti hrabar i spreman pogriješiti. To i jest kreativnost – pogriješiti i stotinu puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji kroćenja neutabanim putem i stvaranja nečega novog. To je avangarda.“, poručio je Dabiz Munoz, uz važnu poruku da istinska avangarda počinje nepokolebljivom predanosti svojoj viziji. Svoj iznimno upečatljiv nastup zaključio je malenim „sneak peakom“ svog najnovijeg restorana RavioXO koji tek treba ugledati svjetlo dana u Madridu, čime je počastio sve okupljene dodatnom ekskluzivom.

A kada je riječ o intrigantnim nastupima, svakako treba spomenuti i „Translating flavors“ meksičkog chefa Santiaga Lastre, vlasnika restorana KOL, ujedno nositelja Michelinove zvjezdice. Ovaj bogato nagrađivani chef svoj je nastup posvetio upravo odgovorima na pitanje kako prevesti okus, pri čemu je i zanimljivom demonstracijom na pozornicu privukao brojne zainteresirane gledatelje, koji su iz prve ruke imali priliku posvjedočiti pravoj kulinarskoj magiji.

Pnael “Šlag na tortu” na kojem su sudjelovali Maša Salopek, Ana Omazić, Ljupka Gojić Mikić i Tea Mamut.

Za posebnost panela Šlag na torti pobrinule su se Ana Omazić, pastry chef senzacionalnog danskog restorana Alchemist, Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta i glavna slastičarka Hiše Franko, poznatog restorana još poznatije chefice Ane Roš i Ljupka Gojić Mikić, vlasnica slastičarnice Jolie Petite. Pod moderatorskom su palicom Tee Mamut govorile o tome kako su sebi, ali i svima ostalima, svojim radom dokazale da se snovi ostvaruju i čuda događaju te da je zaista samo nebo granica za on ustrajne, vrijedne i predane.

A u čemu je tajna uspjeha fantastičnih istarskih maslinara, koliko je zapravo teško proizvesti kvalitetno maslinovo ulje, a posebice ono koje će se nadmetati s najboljima na svijetu i na čemu počiva storytelling Istre kao vrhunske gastro regije, otkrili su nam Maria Paola Gabusi, stručnjakinja za maslinovo ulje, predsjednica O’Live & Italy Cultural Association, Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja iz Vodnjana i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije na panelu „Zašto je Istra najbolja maslinarska regija svijeta“, koji je moderirala Irina Ban, stručnjakinja za strateške komunikacije i upravljanje ugledom.

Massimo Bottura u restoranu Agli Amici (Photo: Mak Vejzović)

Usuglasili su se da ključ uspjeha Istre leži u suradnji proizvođačkog, poduzetničkog i znanstvenog sektora te da je priča o uspjehu istarskih maslinara itekako i hvalevrijedna priča o sinergiji čitave zajednice lokalnih proizvođača, udruženih u želji da svijetu predstave istinske čari svoje gastronomske baštine. Osim vrhunskih maslinovih ulja, Istra se ističe i po izvanrednim vinima, a najbolja od njih predstavljena su na natjecanju Best of Vinistra 2022 te je pobjednički izbor svježih i zrelih malvazija, terana i refoška predstavljen i na Weekend Food Festivalu.

PR

Foto: Emica Elviđi (Pixsell)

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci