Konzumiranje alkohola utječe na kvalitetu sna

Iako nakon čaše ili dvije lakše zaspemo, to nije kvalitetan san i postoji mogućnost da ćemo se ujutro osjećati još umornije nego kada smo legli.

U posljednjem istraživanju objavljenom u stručnom časopisu “Alcoholism: Clinical and Experimental Research” dokazano je da alkohol stvara poremećaj u spavanju, skraćuje san i čini nas umornijim.

Naučnici su analizirali 20 studija u kojima je sudjelovalo 517 pacijenata koji su testirani u laboratoriji za eksperiment spavanja. Volonteri su pili razne količine alkohola – jednu ili dvije čaše, dvije do četiri i više od četiri čaše. Neki od njih  podvrgnuti su eksperimentu nakon jedne noći konuzimiranja alkohola, a druga grupa nakon više noći. Većina učesnika bili su zdravi i mladi odrasli ljudi koji nisu imali problem s alkoholom.

“Potvrđeno je da neposredni i kratkoročni utjecaj alkohola skraćuje vrijeme koje je potrebno da bismo zaspali. Što više i brže popijete veći je utjecaj na duboki san. U drugoj polovini noći san postaje isprekidan. Također, alkohol pojačava insomniju i njene posljedice”, rekao je vođa studije Irshaad Ebrahim.

Dodao je kako alkohol pojačava duboki san koji je bitan za liječenje i jačanje organizma, ali ujedno ga i skraćuje, što može izazvati mjesečarenje i druge negativne posljedice.

Izvor: Klix.ba

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci