Manepostophobia

„Nemamo se čega bojati osim – straha,” rekao je jednom netko. A strah nas može spopasti pa valjda uistinu od svačega. I kad pomislite da su svi već izmišljeni i definirani, doznate da postoji i strah od ulaska u krivi red, strah od korištenja bankomata krajem mjeseca, pa i strah da smo učinili nešto užasno dok smo bili pijani, ili – Manepostophobia.

Osobno mi se često dešavaju svakojake nepoželjnosti, ali – mogu li to baš nazvati strahom? Prije bi se reklo da su to šaljivi zakoni inata, nešto poput materijala za Murhyja. Na primjer – bez obzira na to kako okrenemo šalicu, kad je stavljamo u mikrovalnu pećnicu, kad je vadimo, uho će biti na suprotnoj strani. Ili: koliko god pomno birali red pred blagajnama u samoposluzi, kad se odlučimo, onaj drugi se kreće brže.

Strah od toga da će vas neka žena pozvati na ples još nije opisan, pa nema ni posebno ime. Ali zato postoje mnogobrojni novi strahovi, koji ne samo da su istraženi, pa su njihovi opisi potkrijepljeni i brojkama o raširenosti, nego imaju i zamršene nečitljive latinske nazive. I dok su neki posve logični i opravdani, kao što je recimo strah da su ljudi pričali o vama, ali su prestali upravo u trenutku kad ste ušli u sobu (antefamaphobia), strah od ćelavljenja (calvophobia) ili strah od neuspjeha (cadophobia), drugi su potpuno nevjerojatni, komični i bizarni, poput straha od navlačenja na nešto (deditophobia) i straha da će ponestati zahodskog papira (finchartaphobia).

U knjizi Moderne fobije – litanija suvremenih strahova (Algoritam 2009.), britanski novinar Tim Lihoreau prikupio je informacije o dvanaest grupa modernih fobija, dakle o 144 njih, a među njima je i ova, koja muči pivopije.

Manepostophobia

strah da smo učinili nešto užasno dok smo bili pijani

Svatko tko se ikada probudio i nije se u potpunosti mogao sjetiti pijanih događaja od prethodne večeri, može reći da je patio od manepostophobije. Preuzeta iz starog latinskog, „bolest mamurluka” pokriva mnoštvo lakših bolesti, od buđenja s prometnim čunjem u krevetu, do mnogo zanimljivijih, premda ponešto opasnijih, buđenja s prometnikom u svom krevetu. Ova široko rasprostranjena fobija uključuje pijane rasprave, koje, uvjerava vas vaš supružnik, znače da vas određeni prijatelji nikad više neće pozvati na večeru, kao i moderniju verziju: primate telefonski poziv od prijatelja koji vam govori kako ste se upravo pojavili u emisiji Najzločestije snimke sigurnosnih kamera s cijelom opremom slobodno visećom na sve strane, pjevajući moja kobila Suzy, koristeći svoju poslovnu torbu kao pladanj za posluživanje. Manepostofobi, svi zajedno.

(podrijetlo, izved.: mane – jutro; post – nakon)

Izvor: Pivnica.net

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci