Mandarina

ili mandarinka (lat. Citrus reticulata) je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrusa. Mandarine su zimzelene biljke, narastu do oko 3 metra visine, sa širim listovima od ostalih citrusa. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod ništice.

Kod nas mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine. Sorta unšiu (Unshiu, Satsuma) zapravo je sortna grupa japanskih mandarina, kojih ima više od 200. Zbog otpornosti na hladnoću (može izdržati kraće periode hladnoće i do -10°C) postala je glavna sorta uzgoja u našim krajevima.

Sorta Unšiu je najrasprostranjenija u našim krajevima, posebno u dolini Neretve. Cvjeta rano, s mirisnim bijelim cvjetovima. Voćka je sočna, slatka, skoro bez sjemenki. Sazrijeva u jesen.

U nešto manjem obujmu u nas se uzgajaju i druge sorte kao što su klementine (na Dubrovačkom području poznat kao aleksandrin) i sorta havana (domaća mandarina, narančin).

Klementina je manje otporna na hladnoću, plodovi su joj slađi i ukusniji od unšiu sorte, bez sjemenki. Manja je od mandarine te je crvenkaste boje, a sazrijeva negdje oko prosinca. Sorta havana kasno sazrijeva, u siječnju ili čak veljači, plod je pun sjemenki, te ga mnogi zbog toga izbjegavaju. Vrlo je mirisan i boljeg okusa od sorte unšiu.

Jesen je vrijeme dozrijevanja mandarina, zbog toga nikako nemojte propustiti uživati u njihovim blagodatima. Mandarine sadrže dvostruko više vitamina C nego naranče, pa se tako su 100 grama mandarina nalazi čak 30 mg vitamina C. Također, mandarine su „krcate“ beta-karotenom, koji nam pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože, zatim vitaminima B1, B2, B3, kalijem, željezom, magnezijem, folnom kiselinom.

Mandarine su pune vlakana, pa prema tome pomažu u probavi. Niskokalorične su i možete ih jesti i prije spavanja i sigurno se nećete udebljati. Dakle, ako ste ikada sumnjali da su mandarine samo još jedno voće koje vam neće štetiti, ali niti koristiti, varate se. Ne samo da ćete zahvaljujući mandarinama u tijelo unesti brojne potrebne vitamine i minerale, one će vam pomoći u obnovi imuniteta, što će vam sigurno pomoći u borbi protiv prehlada u zimskim mjesecima.

Izvor: Wikipedia

Mandarina kao malo koji citrus ima brojne podvrste i hibride, koji se pod različitim imenima pojavljuju u našim trgovinama i tržnicama – tangelo, tangor, klementina, klemenvila, mineola i hibridi su mandarine.

vrsta: Citrus reticulata
povrste:
klementina, tanđerina, tangor, klemenvila

Klementina – Citrus reticulata × Citrus aurantium

Klementina je mješavina slatke mandarine i gorke naranče. Prema  priči, nekoliko je teorija porijekla. Prema jednoj križanje je 1890 za rukom pošlo francuskom katoličkom svećeniku Clémentu Rodieru, a prema drugoj verziji isti je voćku pronašao u svom vrtu 1912. Treća kaže da da klementine stižu iz Alžira, i da nose ime po francuskom pateru Pereu Clémentu iz trapističkog samostana u Alžiru.

Prethodni članakLimun
Sljedeći članakDinja – povrće!!!

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci