Kofein u čaju

Danas je poznato da čaj sadrži kofein. Kofein u čaju otkriven je 1827. godine. Kako je otkriven u čaju, tada je nazvan tein, no kako ne postoji razlika između teina i kofeina, usvojen je izraz kofein. Kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu.

U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onaj iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Tanini isto tako djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave u krvotok stiže naglo, dok taj proces kod čaja teče mirnije. Naime, djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta, dok kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70 minuta.

Kofein je iznimno topljiv u vodi i to više od drugih sastojaka čaja. Kratko držanje u vodi može odstraniti puno kofeina uz zadržavanje okusa.
Zagrijte do vrenja dvostruko više vode od onog koliko vam treba. Izlijte normalnu količinu vode preko lišća ili vrećica i pričekajte 20 do 30 sekundi. Izlijte tu vodu ali zadržite lišće ili vrećicu. Ostatak vode ponovo dovedite do vrenja(za crni čaj, za zeleni ne morate ponovo grijati) i prelijte preko istog lišća ili vrećice i pričekajte onoliko koliko je potrebno za tu vrstu čaja.
Ova metoda se također može koristiti za pripremu visoko kofeinskog napitka. Jednostavno popijte tu vodu koju ste 20 – 30 sekundi držali u čaju.
Ovo vrijedi samo za čaj od biljke čajevca jer ostali biljni i voćni čajevi ne sadrže kofein.

Izvor: Index

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci