Kesten je izuzetno zdrav – navalite!

Kesten je fina jesenska hrana, izuzetno zdrava i pogodna za pripremu mnogih vrsta slatkih i slanih jela.Jesen je kalendarski stigla, a jedna od najfinijih poslastica koju nam donosi je kesten.

Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena.

Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod  vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Kesten je inače jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to postoje i arheološki dokazi. Glavni sastojak kestena je škrob (oko 44 posto) u sirovoj sjemenci, po čijoj se količini može usporediti s krumpirom, pa se iz kestena može dobiti i brašno koje se upotrebljava kod pripreme kolača, osobito u poznatim kulinarskim zemljama Italiji i Francuskoj.

Kesten sadrži puno vitamina A i C te većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je i kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su nužno potrebni za naš organizam.

Lako se probavlja, a ima i mnoga ljekovita svojstva. Naime, kesten je zbog svog kasnog cvata odlična ispaša za pčele i njihov izvor peluda i nektara. Kestenov med je zato vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetra, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Može se jesti svjež, pečen, kuhan, pržen ili kao pire. Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku te pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Kesten pire uz dodatak šlaga također je izvrsna jesenska poslastica, a može se dodati i u juhu ili umake koji se poslužuju uz divljač.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci