Kako pravilno kušati vino

Vino je piće koje se ne kupuje nasumično – posvetite njegovom odabiru malo vremena i truda i naučite ga kušati. Nepce će vam biti iznimno zahvalno.

Priliku za degustaciju imate u brojnim vinarijama, festivalima hrane i pića, raznim gastronomskim priredbama, restoranima i tako dalje. Ali svaki dobar kušač mora imati nekoliko stvari na umu ako želi na najbolji mogući način testirati vino:

Uvijek koristite prikladnu čašu za vino koja je dizajnirana da daje najviše od tog pića. Korištenje čaša za sok ili druga pića će vam pokvariti doživljaj i nećete steći potpunu sliku o bukeu.

Natočite vino u čašu. Odmah nakon toga pomirišite vino da biste miris mogli usporediti s mirisom nakon što ga kružno promućkate. Nemojte se ustručavati gurnuti nos u čašu. Tako ćete moći prepoznati jače arome i lakše ćete provjeriti je li vino pokvareno.

Ukupna kvaliteta vina određuje se i vizualnim pregledom vina u čaši i davanjem pozornosti tome kako se njegova boja mijenja od središta čaše prema rubovima. Da biste vidjeli pravu boju i bistrinu, držite čašu ispred svijetle površine. Crna vina s vremenom gube boju i prelaze u smećkaste nijanse dok bijela vina s vremenom postaju tamnija.

Ako želite intenzivnije osjetiti jaču aromu vina, stavite čašu na stol te brzim kružnim pokretima napravite vrtlog u čaši. Pazite da ne prolijete vino prilikom ovog zahvata – njime se oslobađa kisik i ujedno jače arome.

Nakon toga provjerite tragove slijevanja vina po rubovima čaše. Tako ćete odrediti viskozitet vina – što su više izraženi tragovi to je vino veće viskoznosti i ima više alkohola.

Ponovno pomirišite vino i pokušajte identificirati mirise koje osjećate.

Gucnite malo vina iz čaše, ali ga nemojte progutati. Prvo mućkajte vino u ustima preko svih osjetila okusa. Trebali biste odrediti slatkoću, slanoću, trpkost, gorčinu te čvrstoću vina. Napućenim usnicama (kao da morate ljubiti svoju tetu u obraz), uvucite zrak kroz usta i izdahnite kroz nos. Usisavanjem zraka dovodite arome od vina u nos gdje ih možete temeljito odrediti. Sada slobodno progutajte vino. Ponovno malo gucnite i uvucite zrak zajedno sa gutljajem. Učinite to kao da mljackate. Tako ćete osjetiti razlike u okusu i strukturi.

Izvor: Metro portal

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci