Trinaest razloga zašto je čaj dobar za naš organizam

Već stoljećima čaj se smatra najzdravijim napitkom za organizam. I to je zaista točno ukoliko pijete pravi čaj napravljen od posebne biljke, Camellia sinensis, koji uključuje samo četiri vrste čaja: zeleni, crni, bijeli i kineski.

Evo zašto je čaj koristan za naše zdravlje:

1. Pomaže da budemo izdržljiviji tijekom vježbanja. Naučnici su utvrdili da moćni antioksidansi katehini u ekstraktu zelenog čaja povećavaju sagorjevanje masnoća.

2. Smanjuje rizik od srčanog udara. Također, redovnim konzumiranjem ovog napitka štititimo organizam od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

3. Antioksidansi u čaju sprečavaju razvoj raka dojke, tankog i debelog crijeva, kože, pluća, jednjaka, želuca, gušterače, jetre, jajnika, prostate, kao i oralnog karcinoma. Ipak, imajte na umu da ne možete ostati zdravi samo uz pomoć čaja. Potrebno je prilagoditi cjelokupnu prehranu.

4. Čaj pomaže u borbi protiv bakterija koje uništavaju DNK u našem tijelu i izazivaju srčane i neurološke bolesti.

5. Čaj hidrira tijelo.

6. Smanjuje se šansa da ćete oboljeti od Parkinsove bolesti.

7. Čaj pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka. Posebno se preporučuje konzumiranje zelenog čaja za vrijeme ljetovanja.

8. Čaj održava obim vašeg struka. Istraživanja su pokazala da osobe koje su redovno konzumirale čaj nisu imale problema sa težinom, a smanjuje se mogućnost oboljevanja od dijabetesa, bolesti vena i moždanog udara.

9. Čaj poništava negativne posljedice izazvane pušenjem cigareta.

10. Dijabetičarima koji boluju od dijabetesa tip 2 pomaže u razgradnji šećera.

11. Pomaže u oporavku organizma od radijacije. Čaj je poput zaštite od potencijalne degeneracije ćelija nastalih zbog izloženosti radijaciji.

12. Zeleni čaj hrani kosti mineralima koji povećavaju njihovu gustoću i snagu.

13. Ovaj napitak efektno sprečava i liječi neurološke probleme. Polifenoli u zelenom čaju podstiču centre za učenje i pamćenje u mozgu da rade uspješnije.

Preporučuje se da čaj pijete svakodnevno, ali ohlađen, jer vruć može imati negativne posljedice po zdravlje, pa čak izazvati rak grla, piše The Times.

Izvor: Klix.ba
Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci