Kada vino iznijeti na stol

Još jedan segment vinskih protokola je obraćanje pozornosti na to kada iznijeti vino na stol, kako otvoriti bocu vina ili šampanjca, kako poslužiti to vino, kome ga prvo natočiti i slično.

Čitav je niz pitanja koja mogu proizaći iz te tematike, pa iako ćemo dati neke odgovore na to treba ipak znati da to nije „sveto pismo“ i da se uvijek treba znati prilagoditi trenutku i situaciji u kojoj se događa susret sa vinom.

Boce s vinom je najbolje donijeti iz podruma neposredno prije samog otvaranja. Ovisno o vrsti vina, ako je podrum hladan, onda ćemo vino iznijeti nešto prije kako bi mu se podigla temperatura. Već je u prijašnjim člancima, vezanim za vino, bilo riječi o tome na kojoj se temperaturi poslužuju i piju bijela, roze i crna vina te šampanjac i ostali pjenušci.

Kvalitetna se vina redovito poslužuju iz originalne flaše u kojoj su odležala, dok stolna vina možemo poslužiti pretočena u vrčeve.

Prva se čaša natače najboljem poznavatelju vina u društvu koji onda ocjenjuje kvalitetu i ako mu vino odgovara toči se i ostalima.

Otvaranje flaše vina pravi je obred. Za kvalitetno otvaranje potreban je prikladan vadičep. Čep se iz grla boce vadi strogo okomito kako ne bi došlo do lomljenja ili mrvljenja pluta. Za otvaranje šampanjaca ne treba vadičep već se nakon skidanja folije i metalne žice koja učvršćuje čep, obriše grlo flaše, te se držeći flašu u kosom položaju, kružnim pritiskanjem palca čep uzdiže. Pritom pokreti moraju biti blagi kako šampanjac ne bi „uzavreo“ i pohrlio nekontrolirano iz flaše. U trenutku oslobađanja čepa ne smije se čuti prasak već samo nježan šaptaj. Prasak i nekontrolirano prskanje šampanjcem iz boce, događaji su koje bilježimo samo na sportskim manifestacijama i nikako ne spadaju u kulturna ophođenja sa ovom plemenitom tekućinom.

Ako dosad niste usavršili rukovanje ovakvim aktivnostima, ne preostaje vam ništa drugo nego da što prije nabavite nekoliko butelji kvalitetnih vina i/ili šampanjac ili neki drugi pjenušac, te da počnete vježbati na njima i uživati u njihovom sadržaju.

Izvor: Sve o svemu

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci