Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više od ičeg.

Uz malo mašte, mogu se izraditi predivni unikatni ukrasi koje ćete rado godinama stavljati na bor.Uživajte!

Božićni šećerni štapići


Ovo je jedna on najljepših klasičnih ukrasa koje će mnoge podsjetiti na djetinjstvo.

Što vam sve treba (za jedan štapić):
2 pređe pamučnog svilenkastog konca, jedan crveni i jedan bijeli
Škarice
Četkice za čišćenje lule (crvena) (mogu se kupiti u hobby trgovinama i trgovinama gdje prodaju duhan i lule)
10 cm ukrasne vrpce

Upute za izradu:
Odmotajte pamučni konac, a s obzirom da kada skinete njegove etikete on se rastvori, razrežite ih tako da imate dvije jednake polovice.


Zatim uzmite jednu polovicu crvenih konaca i drugu polovicu bijelih konaca i zavežite ih na kraju u jedna čvor, s time da u čvoru obuhvatite i kraj četkice za lulu.
Paralelno omatajte bijeli i crveni konac, ne preklapajući ih, tako da dobijete bijelo-crvene pruge, kao na slici.


Kada dođete do kraja, ponovno zavežite vrpce u čvor, obuhvaćajući četkicu. Savinite četkicu da dobije oblik šećernog štapića, zavežite savijeni kraj ukrasnom vrpcom i objesite.

Kristalne pahulje


Ukoliko želite nešto jednostavnije i elegantnije ukrase, izradite ove predivne ukrase.

Što vam sve treba:
Četkice za čišćenje lula – bijele (oko 20 cm duljine) (nabavite ih u hobby trgovini)
Prozirne perlice (nabavite ih u hobby trgovini)
Igla i ukrasni konac

Upute za izradu:
Uzmite šest četkica i prerežite iz na pola. Uzmite 11 komada četkica koje ste izrezali i s 12-tom četkicom ih zajedno pričvrstite, na sredini.


Nakon toga savinite četkice na način da dobijete pahuljicu baš kao na slici. Na svaki od krakova stavite oko pet perlica.


Ukrasni konac pričvrstite da jedan krak o pahuljice.

Drvene sanjke


Evo jednog načina kako iskoristite drvene štapiće od sladoleda koje nikada niste poslali za nagradnu igru.

Što vam sve treba:
Drveni štapići (za jedne saonice vam trebaju vam šest štapića)
Maleni oštar nožić
Ljepilo
Boja
Ukrasna vrpca

Upute za izradu:
Uzmite oštar nožić i na dasci za rezanje prerežite pod kosim kutom jedan štapić, i to u omjeru 2/3 i 1/3.
Na duljem štapiću i drugi ugao izrežite kao što je prikazano na slici (A). Na kraćem štapiću kosi ugao izravnajte, a drugi ostavite zaobljen(B).


Drugi štapić prerežite na pola, pod kosim kutom, tako da dobijete dvije rubne daske saonica. Nakon toga uzmite dva cijela štapića stavite ih jedan pored drugog, te poprijeko štapić (A), te ga zalijepit ljepilom. Nakon toga položite štapiće koje ste prerezali na pola pored cijelih štapića (kao na slici) i sve četiri ih zalijepite sa štapićem (B). Dva preostala štapića zalijepite okomito u odnosu na štapiće A i B. Kada se lijepilo osuši, obojite ih prema želji, a kada se i boja osuši, zavežite ukrasnu vrpcu za sanjke i stavite objesite ih na bor.

Božićni mačići


Za sve oni koji vole životinje i vole se igrati.

Što vam sve treba:
Drveni štapići (štapići od sladoleda)
Akrilna boja
Bijeli papir za čestitke veće gramature
Ljepilo
Četkice za lule (možete ih nabaviti u hobby trgovinama)
Perlice različitih boja
Vodootporan flomaster ili tanki marker
Zeleni poluprozirni papir za zamatanje poklona
Crvene šljokice
Ukrasna vrpca

Upute za izradu:
Prvo što moramo učiniti je obojiti drveni štapić s akrilnom bojom. Također, papir za čestitke obojite s istom akrilnom bojom, kao što je na slici. Pričekajte da se boja osuši.


Nakon što se boja na papiru osušila izrežite jedan četverokut, sa stranicama 1,25 centimetara. Prerežite četverokut dijagonalno tako da dobijete trokute, te ih zalijepite na vrh štapića, tako da dobijete mačje uši. Za rep, uzmite 15 centimetara dugu četkicu za lule i jedan njezin kraj zalijepite za stražnji dio štapića. Perlice neka vam posluže za oči, a ostatak lica narišite s flomasterom ili markerom. Ovratnik načinite na način da trakicu zelenog papira za zamatanje nagužvate, te zalijepite okolo štapića.


Nakon toga, stavi te šljokice na ovratnik, a kao gumbiće zalijepite perlica. Kako biste mačiće mogli objesiti zalijepite vrpcu na stražnju stranu drvenog štapića.

Dobre ideje za dekoriranje jelke za malo kuna

Božić nam je pred vratima i omiljena aktivnost većine nas je upravo dekoriranje jednog od njegovih simbola- božićne jelke. No taj posao ne mora svake godine biti jednak, postoji pregršt ideja kako jednostavno i šarmantno ukrasiti omiljeno nam drvce. Trošak takve vesele aktivnost ne mora biti velik, naprotiv, dobra ideja važnija je od dubine novčanika.

Manje je više

Mnogo puta dokazana parola u dizajnu i ovog puta pokazala se točnom. Ako ste ekološki svjesni i ne volite bještavilo kuglica, jedna ovakava jelka pravi je izbor za vas. Drvce je živo i zdravo a ukrase lako napravite sami – od debljeg hamer papira. Trebat će vam samo šablona omiljenog lika – u našem primjeru to su ptičice, golubovi simboli mira.


Zvjezdice, zvjezdice…

Ovaj primjer dekoriranja privlačan je iz dva razloga – prvi je tirkizno zlatna kombinacija koju uvijek preporučamo, a drugi je vjenčić od zvjezdica. Jednu takvu girlandu možete napraviti i sami, te se zajedno sa djecom dobro zabaviti. Kako bi drvce izgledalo bogatije ne zaboravite na ukrasnu traku.


Voćna delicija

Sušeno voće omiljena je varijanta ukrašavanja jelke za sve kreativce i gurmane. Naime, sušene naranče izgledaju jako slatko i prirodan su dekor, kao i sušene jabuke ili orasi. No kako je to sve već viđena stavr, budite originalni i napravite girlandu od kokica – jeftino, a efektno!

Simetrija

Simetrija je uvijek lijepa i možda za neke i važnija od broja i oblika kuglica. Iako samo drvce ima vrlo decentne dekoracije po sebi, ukupan dojam je skladan i lijep, upravo zbog dobro osmišljenog ambijenta. Simetrično postavljeni vjenčići i dekor ispod bora, nama se učinio jako zgodan, te će možda odnijeti i prevagu nad svim viđenim do sada.

Snježno drvce

Božić i snježne pahuljice – ima li bolje kombinacije? Iako ove godine u većini Hrvatske za Božić vjerojatno neće biti snijega – tko kaže da ga vi ne možete imati kod kuće? Bor okitite bijelim i prozirnim kuglama i ostalim ukrasima, a glavne neka budu dekoracije u obliku pahuljica. Njih uvijek možete i sami napraviti od papira ili heklanjem. Za kraj bor posprejajte umjetnim snijegom. Ideje kako napraviti snježne pahulje možete dobiti ovdje: www.craftjr.com

Anđeli

Želite da vas anđeli paze svake noći od Badnjaka do Sveta tri kralja? Onda se ove godine odlučite za anđeosku temu kićenja bora. Pronaći ukrase – anđele neće biti teško jer ih zbilja ima onoliko koliko ljudska mašta može smislitit – od drva, metala, stakla. Anđele i sami možete veoma lako napraviti i to od različitih materijala – papira, tkanine, ukrasiti perjem… Ideje kako napraviti anđele možete dobiti ovdje: www.artistshelpingchildren.org i www.mahalo.com.

Trake i mašne

Ove godine možete se odlučiti za ponešto drugačiji bor. Nabavite ukrasne trake (od različitih materijala po želji) koje nisu skupe i sami izradite ukrase – mašne, kugle, cvijeće… ili jednostavno dozirano i s ukusom trake rasporedite po drvcu.

Cvijeće

Ako ste ljubitelj cvijeća, ovu svoju strast možete ispoljiti i za Božić. Svoje drvce ukrasite cvijećem po svom izboru. Cvijeće može biti i živo, no znate da vam tada ukrasi ipak neće “izdržati” tokom cijelih blagdana. Bolja opcija je ukrasno cvijeće od tkanine koje se može predivno uklopiti u zelenu pozadinu, osobito ako se radi o bijelim ili crvenim primjercima.

Obiteljska tema

Ovog Božića svoje drvce pretvorite u veliki obiteljski foto album. Kako to učiniti – samo vaša mašta je granica. Ako vam se ne da puno mučiti onda naprosto isprintajte svoje obiteljske fotografije, izrežite ih u štosne oblike i pomoću ukrasnih trakica ili konopca povješajte po drvcu. Ako pak želite da vam ukrasi traju – možete za njih od dašćica ili kartona sami napraviti okvire.

Jedinstvena tema

Smatrate se kompjuterskim “geekom”? Ili živite s jednim? Dekorirajte svoje drvce s CD-ima, starim disketama, žicama za kompjuter… Za one koji vole muziku iskoristite ukrase u obliku muzičkih instrumenata ili fotokopirane note omiljenih pjesama. Volite li automobilizam – iskoristite ukrase u obliku autića ili kupite malene autiće, pa sami napravite ukrase. Za dekoraciju vam mogu poslužiti i auto karte. Ili, što kažete na mornarsku temu?

No, postoji još bezbroj ideja za dekoriranje, a najbolje su one koje osmislite sami. Podijelite ih s nama i još se pri tom dobro zabavite.

Više o interijerima čitajte na blogu missdecor.blogspot.com


Kreativni ukrasi za bor
Odlična zabava za djecu i odrasle uz koju će vaše kreativne sposobnosti doći do izražaja.
Božić nam je sve bliže, a tako i školski praznici i uskoro ćete morati pronaći zabavu koja će okupirati vašu djecu. Jedan od načina da ih angažirate je da vam pomognu u izradi božićnih ukrasa. Ovo će biti odlična zanimacija ne samo za djecu već i za odrasle.
Evo nekoliko ideja:
Potpourri kuglica

Sastojci:
tekuće škrobno ljepilo
vunena nit dužine 1 m
mali okrugli balon
plastična zdjela
ukrasna vrpca
potpourri sa većim komadima
novine
pištolj za vruće ljepilo

Uputstva:

Napušite balon do promjera otprilike 7,5 cm. Prekrijte radnu plohu novinskim papirom i iznad njega objesite balon. U plastičnu zdjelu ulijte tekuće škrobno ljepilo i u to umočite vunenu nit. Nit omotajte oko balona, sve dok ujednačeno ne pokrijete cijeli balon. Možete imati mjesta na kojima će se vidjeti balon, no pripazite da nijedno nije tako veliko da komad potpourrija ispadne van.

Ostavite preko noći da se posuši. Puknite balon i izvucite ga. Odrežite nekoliko niti kod vrha kugle. Ugurajte potpourri kroz otvor. Uz pomoć pištolja za vruće ljepilo zatvorite stranice. Ukrasite vrpcom i od žice napravite malu kukicu kojom ćete objesiti kuglicu.

Božićni nakit sa perlama


Napravite jednostavan uzorak i isprobavajte razne dizajnerske varijacije jednostavnim zavrtanjem ukrasa – možete napraviti jednostavan nakit koji izgleda poput školjke, kristalne spirale, cvijeta ili kaveza.

Sastojci:
3 malo tvrđe žice (za jedan ukras)
različite perlice – na vama je da odaberete boje

Uputstva:
Uzmite tri žice i sve ih savinite na pola te spojite krajeve. Primite sve žice na presavijenoj polovici, te krajeve usmjerite prema gore. Na žice sada stavite perlice. Za ovdje prikazane ukrase smo koristili po 18 perlica na svakoj žici.
Boje i redoslijed stavljanja perlica odredite sami (npr. stavite po 2 perlice od svake boje ili stavite dvije plave perlice, pa jednu prozirnu i to ponavljajte..). Na kraju svake žice ostavite slobodno oko 1,5 cm i krajeve pričvrstite uvijanjem.

Za krletku primite oba kraja ukrasa i pritisnite ga prema sredini sve dok se niti žice ne razdvoje i formiraju kuglu. Preko sredine stavite još jednu žicu na koju ćete nalijepiti malu ptičicu.

Spirala je uvodna figura za školjku i cvijet. Kako bi dobili spiralu uzmite oba kraja ukrasa i zavrčite ih čvrsto dok ne dobijete spiralu.


Školjku ćete dobiti iz spirale tako da lagano otpustite oba kraja ukrasa, okrečući ih u suprotnom pravcu od onog kako ste zavrnuli spiralu. Istovremeno lagano stisnite ukras prema dolje kako bi dobio oblik školjke.


Cvijet ćete formirati iz spirale, tako da ga pritišćete prema sredini kao krletku uz lagano odvrtanje spirale kako bi se lakše otvorila. Vidjet ćete kako se latice počinju formirati, iako ukras još ima oblik kugle. Prstima stisnite vrh i dno zajedno i dobit ćete cvijet.


Ukras sa Djedom mrazom
Sastojci:
crvena plastična kuglica za bor
akrilna boja za bojanje
štapići za uši
nacrtane oči od papira
vata
ljepilo
Uputstva:
Uz pomoć štapića za uši i boje nacrtajte lice Djeda mraza. Ostavite da se boja osuši. Zalijepite oči. Otrgnite komadić vate i zalijepite ga na gornji dio kuglice kao kosu. Ostatak vate zalijepite na donji dio lica i malo istegnite prema dolje da izgleda kao brada. Ostavite sve da se osuši i vaš ukras je gotov.

Izvor: Žena.hr

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci