Hidratacija za zdrav organizam

Voda je od velike važnosti za zdravlje organizma obzirom da čak 2/3 našeg organizma čine tekućine. Ona u organizmu ima ulogu otapala u kojem se nalaze razna stanična tijela, nutrijenti i elektroliti. Ima važnu ulogu za tonus mišića, održavanje tlaka, procese eliminacije i detoksikacije, regulaciju topline, a služi i kao oblog koji amortizira udarce.

Možda ne znate da neki naši vitalni organi sadržavaju i veći postotak vode nego je naveden prosjek u tijelu. Primjerice mozak se sastoji od 80% , pluća od 90%, krv je zapravo 83% voda, dok mišići sadrže 76% vode. Gubitak od tek 2 % tekućine našeg tijela dovodi do osjećaja konfuzije i problema sa pamćenjem i zato je toliko važna tekućina.

Osim toga, uz dovoljnu hidrataciju štitimo kožu, imunitet, ublažavamo zatvor i može se smanjiti rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

U zatvorenim, klimatiziranim prostorima se gubi tjelesna vlaga putem kože. Iako dehidraciju vežemo uz ljetne dane, treba imati na umu da su upravo centralna grijanja tijekom zime, kao i zatvoreni klimatizirani prostori, također krivci za dehidrataciju.

Pravilna hidratacija

Disanjem, mokrenjem, pražnjenjem crijeva, znojenjem i kihanjem gubimo vodu iz organizma stoga ju svakodnevno treba nadoknađivati. Osim toga, treba imati na umu da kada smo bolesni, posebice kada imamo visoku temperaturu, te ako učestalo vježbamo, trošimo jako puno tekućine iz organizma.

Pravilna hidratacija organizma, odnosno pijenje oko šest do osam čaša vode dnevno, može prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti, a pomaže i kod onih svakodnevnih. Tako sama voda može riješiti vaše glavobolje, nizak tlak, nepravilnu peristaltiku crijeva i lošu koncentraciju. Smatra se da osoba od 60-tak kilograma treba oko dvije litre dnevno s tim da bi bilo idealno kada bi 2/3 tekućine bila voda. Računajte da sigurno pola litre tekućine dobijete i kroz hranu, posebice ako jedete voće, povrće i juhe.

Pravilna hidratacija organizma ne znači da pijemo vodu kada smo žedni. Voda se treba piti mnogo prije no što se pojavi osjećaj žeđi, jer to znači da smo dehidrirali. Posebice je to problem kod starijih, jer nakon 50-tih godina tijelo slabo šalje signale za žeđ, pa tako starije osobe kada postanu žedne tada im već nedostaje oko 90% potrebne tekućine.

Ukoliko vas brine često mokrenje zbog stalnog natakanja, ne brinite, to je samo dobar znak rada bubrega.

Savjeti za hidratiziranje tijela

  1. Čim se probudite odmah popijte čašu vode ili soka, jer organizam nije puno sati dobio nikakvu tekućinu.
  2. Kroz dan radije češće pijte po nekoliko gutljaja nego da odjednom iskapite cijeli vrč.
  3. Tekućina se lakše apsorbira u tijelu ako je hladnija stoga se preporučuje da pijete nešto i iz hladnjaka.
  4. Pijete li dovoljno tekućine, možete provjeriti prema boji svog urina. Ukoliko je svijetlo žuti na dobro ste putu, a ako je tamni pojačajte hidrataciju.
  5. Ukoliko pijete lijekove pazite da pijete i više tekućine kako biste pomogli bubrezima da apsorbiraju te lijekove.

Izvor: She.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci