Snaga samozatajnih šumskih jagoda

Iza listova grmlja u kojem rastu, šumske jagode kriju mnoge elemente koji su specijalizirani za rješavanje problema različitih dijelova ljudskog tijela. Iako se najčešće upotrebljava plod, i ostali su dijelovi ove biljke jednako zdravi.

Stoga ćemo priču o šumskim jagodama započeti s korijenom čije su zdravo djelovanje prepoznale još starije generacije. Pripravci kojima je korijen ove biljke glavni sastojak, uspješni su u liječenju bolesti jetre, a čaj pripravljen na istoj bazi smiruje krvarenje iz nosa. Osim toga, odličan je za liječenje proljeva.

Listovi šumske jagode sadrže eterično ulje i vitamin C. Čaj pripremljen na način da se listovi poliju kipućom vodom pročistit će krv, jetru i bubrege te umiriti živčani sustav. Posebno aktivno djelovanje listovi imaju pri čišćenju usne šupljine i vraćanju bjeline zubima. Nekoliko listova ovog voća, nakon što se prožvaču u ustima koja se potom isperu vodom, smanjit će krvarenje zubnog mesa i ublažiti upale.

Plod šumske jagode sadržava bjelančevine, voćni i grožđani šećer, vitamine B i C, željezo i mineralne soli. Upotrebljava se kao lijek za reumu i otežano mokrenje. Kao i listovi, pročišćava krv, a time ujedno pospješuje cirkulaciju što pomaže u sprječavanju nastanka celulita.

Za njegu lica dovoljno je propasirati šaku plodova jagode, pomiješati s mlijekom, ostaviti da djeluje pola sata i isprati toplom vodom. Simptomi umora i podočnjaka će nestati, a koža ostati mekana i svježa.

Svibanj je mjesec u kojem ovo ljekovito voće počinje rađati plodove. Stoga, ukoliko vas put odvede u prirodu, naberite šumskih jagoda koje su, ne samo uspješne u smanjivanju simptoma bolesti, već su i veoma ukusne. A ukoliko niste u toj prilici svakako ih potražite u najbližoj trgovini u obliku džema i soka, ili na tržnici svježe ubrane i prirodne.

izvor: She.hr

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci