Hedonističko istraživanje koje morate doživjeti! Ženski đir Viroviticom i njezinom okolicom! 

Kako putuju muškarci, a kako žene? Vjerovali ili ne, potpuno drugačije – muškarci traže dobre punktove za uživanje u hrani i piću, vole više vinarije nego muzeje, a s putovanja vole donijeti bocu vina, prije nego li neki ručno izrađen suvenir!  Za razliku od njih, žene vole istraživati, na destinacijama vole učiti i naučiti, zanima ih sve o običajima, ali i mjestu u kojoj se nalaze. Posjećuju muzeje, info centre, zapisuju zanimljivosti da ne zaborave, vole spavati na prekrasnim mjestima, a kad im se cijeli ‘paket’ sviđa obećaju same sebi da će se na istraženo mjesto ponovo vratiti u društvu onih koje vole. A kako žene putuju kad su zajedno? 

“Na svim ženskim vikend programima koje osmislim čuje se smijeh, veselje i ushit! Žene ne kriju oduševljenje destinacijom na koju su doputovale. Često se čuju riječi da su sretne što žive u Hrvatskoj, toliko povijesno bogatoj i raznolikoj, ali i da su o mnogim mjestima na kojima se nalaze i na koja su doputovale, do tada znale malo ili gotovo ništa” – kaže stilistica i modna novinarka Alma Premerl Zoko koja je osmislila vikend program za urbane zaposlene žene na nekom od neistraženih mjesta Hrvatske!

Virovitica sa svojom okolicom jedno je od takvih mjesta! Elegantna, moćna, kulturno bogata, biološki raznolika, Virovitica priča prekrasnu priču o bogatoj povijesti, ali i kreativnosti ljudi koji u njoj žive. Koncipirana je oblikom kruga s centralnim ‘posjedom’ na kojem se nalazi velebni dvorac Pejačević u kojem je smješten Gradski muzej Virovitica. Upravo on je, zahvaljujući energičnoj ravnateljici Mihaeli Kulej i njezinom timu, bio u opasnoj konkurenciji za najljepši muzej Europe u protekloj godini. Na žalost, nije dobio tu titulu, ali se smatra jednim od deset muzeja Europe koje treba vidjeti. Zamislite, u Virovitici 150 kilometara udaljenoj od Zagreba!

Dvorac Pejačević

Koje su još posebnosti za ženski đir Viroviticom i njezinom okolicom? 

Bježeći od stresa velegrada, ali i napornog radnog tjedna, najbolje se resetirati u prirodi. Samo 30-tak minuta udaljen od Virovitice (u Noskovcima) nalazi se jedinstveni Posjetiteljski centar „Dravska priča“. Prije desetak godina bila je to ruševna zgrada ljetnikovca grofa Janka Draškovića, okružena šikarom koja je predanim radom zaposlenika i njegove ravnateljice Tatjane Arnold Sabo postao vrlo popularan centar s uređenim perivojem, poučnim stazama, oporavilištem za bijele rode i druge rijetke ptice te centrom u kojem je na poseban način opisan život flore i faune tog kraja. U prostorijama Dravske priče nalazi se salon, nazvan Sovin Parlament (znate li da sove ne žive u jatu nego u parlamentu) koji je bio idealan za ženski predah i upoznavanje s novim, slavonskim beauty brendom. Iza njega stoji Helena Nađ iz Podgorača, kreativna i domišljata žena koja je prepoznala moć kozjeg mlijeka i od njega napravila pravi biznis. Vjerojatno na svom OPG-u ima i mlijeko i sir, ali ono što je predstavila u Dravskoj priči je žene posebno oduševilo. Naime, Helena je Sovin Parlament pretvorila u mirisnu oazu predstavljajući sapune i kreme s potpisom Prirodne kozmetike Helena, njezinog brenda, koji će se uskoro naći i na policama dm-a.

Gdje je najbolje spavati kad dođete u Viroviticu? 

Vjerojatno postoje i druga mjesta, ali san svake žene je svakako spavanje u dvorcu! Udaljen tek nekoliko kilometara od centra Virovitice, nalazi se dvorac Janković koji funkcionira kao hotel s četiri zvjezdice. Otvoren je početkom ove godine, a osim boravka u ovom dvorcu možete uživati i razgledavajući muzejski prostor koji priča priču o znamenitosti i baštini Virovitičko-podravske županije. Upravo ovaj velebni dvorac bila je baza za smještaj  ženske ekipe.

Sudionice putovanja ispred Dvorca Janković.

Dvorac ima  kuhinju, ali se u njoj ne kuha  (poslužuje se samo izdašan doručak) dok u goste ne dođe neki kuhar. Poput  Matije Nikolića, vlasnik street food restorana „Wok by Matija“ koji očito jako voli kuhati i biti u društvu lijepih žena, jer tog je dana „potegao“ od metropole do Suhopolja, u Dvorac Janković, gdje je pred gladnim i znatiželjnim očima sudionica Women’s days by modniALMAnah pripremao PoliDog-ove i naravno jela iz woka. Čak uz tri PoliDoga posluženo je pivo Grofica, Grof i Carica, craft pivovare Slavonica iz Pakraca. Uz dobro ohlađenu Groficu odlično je prijao prvi PoliDog – u finom brioche pecivu Poli pileća hrenovka ugodno se „kupala“ u špekmezu (pekmez od špeka kojeg je Matija sam kuhao), preko kojeg je ovaj kuhar obilato posipao sir i čips od čvaraka. PoliDog s marmeladom od luka i umakom od trešnjaste rajčice (sve Matijina, domaća radinost) i naravno Poli pilećom hrenovkom, odlično je pasao uz pivo Grof, dok se snažna i dominantna Carica svojom čvrstinom odlično nosila s najžešćim PoliDogom sa Szechuan umakom, sirom i Jalapeño papričicama. To je bio uvod u hedonističko uživanje u majstorskim wokovima koje je Matija kuhao pred ženama.

Matija Nikolić

Jutro u Suhopolju je također posebno, posebno krenete li u šetnju perivojem dvorca. U ovom trenutku sve je prepuno lišća i jesenskih plodova koji su prekrili tlo. Upravo ti ukrasi poslužit će za kreativnu radionicu izrade jesenskog vjenčića s life coach instruktoricom Sonjom Jovanović koja na kreativne radionice pomaže ljudima riješiti se stresa. Da je u tome uspjela vidjelo se nekoliko sati kasnije kad je na njezinoj radionici svaka žena pokazala vlastitu kreativnost i domišljatost u izradi prirodnih ukrasa.

“Nadam se da ste oprale zube nakon doručka, posebno ako ste jele sve ove fine delicije koje vam je na stol stavila Sana Delikatese – rekla je u šali stomatologica dr.Ivana Borčić Sesar  na interaktivnoj radionici oralne higijene koja je jedna od baznih radionica ovog programa. Uz priču o oralnoj higijeni uz Curaprox (zamislite svaki peti Hrvat pere redovito zube, a po oralnoj higijeni smo kao nacija na samom dnu ljestvice) brojne se žene relaksiraju i kroz make up radionice, ali i radionice beauty rutine. Kroz beauty putovanje sve žene je povela poznata Virovitička vizažistica Vina Medved pokazujući pet Nip+Fab proizvoda za kvalitetnu beauty rutinu ove jeseni. Kad je pokazala kako s lica ukloniti nečistoću i umor, krenula je s make up školom i savjetima kako povećati oko, sakriti nesavršenosti na koži, kako suziti nos… U tome joj je pomogla aktualna Bourjois jesenska kolekcija u kojoj je apsolutna zvijezda bio univerzalni ruž koji može zamijeniti nekoliko beauty proizvoda.

No, vratimo se mi na otkrivanje Virovitice i njezine okolice ženskim okom! Virovitica je odličan izbor za otkrivanje cijele Virovitičko-podravske županije, jer u krugu od 30-tak kilometara možete vidjeti i doživjeti puno toga. Jedno od mjesta koje oduzima dah (ali i postavlja pitanje zašto na ovo mjesto ne dolaze sva djeca koja žive u Hrvatskoj) je Geo info centar Voćin. Kad ga googlate, vidjet ćete poziv ‘dođite znatiželjni, ostanite nadahnuti’  što je zapravo i odličan opis onoga što vas ovdje čeka. Centar ima odlično 6 D kino u kojem možete pogledati film čije ćete detalje u potpunosti zapamtiti, ali i postav prilagođen svim uzrastima i razinama znanja.  Kad ste u Voćinu, krenite i u svetište Gospe Voćinske koja je smještena u prekrasan vrt u kojem uspijevaju brojne, čak i rijetke biljke tog kraja.

Iz Voćina možete na Papuk (koji je pod zaštitom UNESCO-a još od 2007.godine) ili se vratiti u Suhopolje, u kojem možete kušati graševinu lokalnih vinara (mnoge od njih su nagrađene prestižnim Decanterom), isprobati slavonske mesne delicije i zapjevati uz Suhopoljske tamburaše.

Nedjelju u Virovitici provedite ‘po domaći’. Na suncu popijte kavu ili još bolje nešto zdravije i bolje, poput Nutrino lab 100% prirodnog voćnog snacka (nazivaju ga i zdravom užinom) koji dolazi u funkcionalnom pakiranju! Ako vam nešto ostane u tetrapaku, ubacite ga u torbicu i krenite u đir gradom (nas je povela vodičica Silvija Perić) koji podrazumijeva sviranje klavira u prolazu kod gradske uprave, prijelaz preko jednog od četiri gradska mosta koja vode prema dvorcu Pejačević (nama je najzanimljiviji glazbeni most koji svira dok po njemu prolazite), uživanje u slanim palačinkama s kulenom i slaninom (pitajte prolaznike gdje je palačinkarnica), a na povratku prema Zagrebu svakako se zaustavite u rodnoj kući Petra Preradovića. Nalazi se u malom selu Grabrovnica, a postav se razgleda u društvu voditelja ovog centra Srećka Mijatovića. Ovaj postav priča priču o ovom velikom pjesniku, ali i životu u ovom kraju i zapravo dok se kao odrasla osoba uvlačite u školsku klupu i krećete pisati perom i tintom, pitate se isto što i u Info geo centru u Voćinu – zašto i na ovo mjesto ne dolazi svako dijete koje živi u Hrvatskoj.

Virovitica i njezina okolica nude prekrasne sadržaje za svako vikend putovanje, a za ovo žensko dala je sve-  sadržaj i kvalitetu, gostoprimstvo i gastronomiju, puno uspomena koje neće izblijediti. Čak je i vrijeme bilo sunčano, što Alma očekuje i zadnji vikend listopada kad je u pripremi ženski vikend program na Neretvi. Više o njemu možete pročitati OVDJE! 

Foto: Nikola Zoko

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci