Guava

Malo je tropsko drvo ili grm, porijeklom iz Meksika, Kariba i Centralne Amerike. Plodovi guave su okrugli ili slični kruški po svom obliku. Guava sadrži više vitamina C nego tropski limun.

Miris guave je miris “egzotičnog voća”, koji znamo po sokovima od tropskog voća.

Stablo mu je jako prilagodivo raznim uslovima pa je sada ima u suptropskim zemljama, a može uspijevati i na 3000 metara nadmorske visine. Najbolji plodovi dobijaju se od onih vrsta koje sazrijevaju u vrijeme suše. Guava se uvek procjenjuje po boji kore koja mora biti svježe zelena kao engleska trava. Unutrašnjost ploda je tamnocrvena, a sjemenke su jestive.

Kada se jede svježe, treba ga razrezatii na pola i žlicom izvaditi meso koje ima ukus kombinacije ukusa kruške i jagode. Od jako zrelih plodova najbolje je praviti džem, žele, sok ili salatu. Od zelenih plodova prave se umaci koji se služe uz meso ili ribu. Guava sadrži željezo i puno vitamina C, a prema najnovijim istraživanjima smanjuje nivo šećera u krvi.

Preciznije, 100 grama guave ima dva puta više vitamina C, važnog za zdravlje i ljepotu kože, nego velika naranča. Taj vitamin, naime, ključan je u proizvodnji kolagena (170 mg prema 83), što zadovljava dnevne tjelesne potrebe. Žene koje jedu mnogo namirnica bogatih vitaminom C imaju manje bora nego one koje to ne čine, kaže studija koja je pratila prehranu više od 4000 Amerikanki u dobi od 40 do 74 godine. Osim toga, dobijate i dodatnu obranu od bakterija.

Guava sadrži tvari koje štite od različitih patogena poput listerije i stafilokoka, prema istraživanju mikrobiologa u Bangladešu. Zajednička studija američkih i tajlandskih naučnika, pak, pokazala je da guava ima podjednaku antioksidantnu aktivnost kao neke od poznatih “supernamirnica”, npr. crnog ribizla i brokule (iako svaka biljka sadrži različitu mješavinu zdravih tvari).

Guava je apsolutni rekorder po udjelu likopena, antioksidansa koji štiti od raka prostate. Sadrži ga kudikamo više od bilo koje druge biljke – čak i uz redovno spominjanurajčicu  i lubenicu. Ne samo to, zdjelica tog voća sadrži i 688 mg kalija, odnosno 63 posto više nego banana srednje veličine. I količinom vlakana tuče većinu konkurencije: zdjelica guave sadrži ih čak 9 grama.

Guavu kupujte služeći se – nosom. Zrela guava ima cvijetni miris, na dodir je samo malo mekana i ima tanku, blijedo zelenu do lagano žutu koru. Dodajte je različitim kolačima (sjemenke su jestive! ) ili lagano pirjajte u vodi da dobijete gusti umak. Odlična je za napitke – mješavina od polovice banane, polovice zrele guave, šake jagoda, 1,2 dl niskomasnog mlijeka (može i sojinog) i nekoliko kockica leda savršen je osvježavajući energetski napitak.

Ovo je tropsko voće lagano kiselo, no slatkoća se pojačava svakim grizom prema sredini ploda.

Izvor: Poljoprivreda

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci