Grah s kobasicom i špekom

Nakon graha za 7 minuta, u kojem smo koristili ovo konzervirano povrće, pripremiti ćemo grah na vojnički način koji iziskuje malo više vremena.

za 4 – 5 osoba

0,4 kg suhoga graha
0,07 kg mrkve
0,03 kg zelene paprike
0,05 kg crvenog luka
0,35 kg špeka (pancete, slanine)
sol, papar
lovorov list
kocka koncentrata mesne juhe
0,15 l suncokretovog ulja
0,05 kg oštrog brašna
0,02 kg crvene slatke mljevene paprike
0,02 koncentrata rajčice
malo soka od rajčice
režanj češnjaka

Ako nam se učini da je grah koji smo nabavili pun nečistoća (kamenje, druge žitarice i ostali otpad) dobro bi bilo očistiti ga i oprati prije namakanja. Zatim ga ostavimo u posudi namakati u hladnoj vodi pazeći da ne bi preko noći ili za vrijeme namakanja ostao bez vode. Suhi grah podvostručiti će obujam, tako da mu ostavimo dosta vode.

Slijedećeg dana ili nakon par sati odlijemo vodu u kojoj se namakao i prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga kuhati i prelijemo ga vodom tek toliko da prekrije grah. Kada zakipi maknemo ga s vatre, procijedimo (ovo je tako zvano blanširanje), vratimo u posudu za kuhanje, prelijemo sa svježom vodom i kuhamo dalje. U vodu sada dodamo na kockice narezano očišćeno povrće; crveni luk, mrkvu i žutu papriku. Špek narežemo na deblje ploške, kako se pri kuhanju ne bi raspao, dodamo kožu od špeka ili neki drugio dio suhoga mesa koji će ispustiti dodatne mirise u varivo. Začinimo sa solju, paprom, kockom koncentrata mesne juhe i lovorom. Kada zakipi kobasice malo izbušimo vilicom, kako ne bi pukle u dodiru s vrućim varivom i stavimo ih kuhati u varivo.

Pri kraju kuhanja, kada grah omekša, pripremimo zapržak kojim ćemo povezati varivo. Na malo suncokretovog ulja ispržimo oštro brašno na laganijoj vatri, kada sve požuti ugasimo vatru i umiješamo crvenu slatku mljevenu papriku, upržimo je i dodamo malo koncetrata rajčice sve dobro umiješamo i lagano dolijemo u grah varivo pazeći da nas para ne opeče, jer tu nastaje jedna reakcija kada vruće ulje dolijevate u vodu PA ZATO PAŽLJIVO.

Kod dodavanja crvene mljevene paprike, ako volite ljutije možete dodati umjesto nje ljutu papriku.

Očišćen češnjak, narezan na sitne kockice sada dodajemo u varivo i sve zajedno prokuhamo još 20 – 30 minuta. Na kraju kuhanja može se dodati u varivo jedna jušna žlica vinskog octa radi boljeg okusa jela.

Podijelimo suho meso i kobasice, prelijemo s vrućim grah varivom uz koje poslužimo svježi kruh i neku ukiseljenu salatu (kisele krastavce, paprike…)

SAVJET:

Ako niste stigli namočiti grah,  varivo isto tako možete skuhati ovim postupkom i s nenamočenim grahom, mada će se tada malo duže kuhati. Prvo ga blanširajte, ubacite povrće, suho meso i začine te ga kuhajte. Kada bude napola gotov ubacite kobasice kako se dužinom kuhanja ne bi raspale.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci