Električni motori za ribolov u Jadranskom moru – Za bolju okolišnu održivost ribarske flote

Započeo je novi Interreg projekt kojim će se uvesti hibridni pogon na brodovima talijanske i hrvatske flote Jadranskog mora, čime će se implementirati strategija Europskog Zelenog Plana—pakt koji ima za cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a provest će se kroz tri faze koje se baziraju na tri ključna elementa 3EFISHING projekta: inženjering, okoliš i ekonomija. U prvoj fazi projekta radit će se na dizajnu i stvaranju posebnih hibridnih motornih pogona koji koriste obnovljive izvore energije. To će doprinijeti smanjenju troškova goriva kao i značajnom smanjenju emisije ugljičnog dioksida, a samim time i okolišnoj održivosti ribolovne flote.

U drugoj fazi će se instalirati motori na dva plovila kako bi se potvrdila njihova operativna učinkovitost. Na kraju projekta će se brodovi predstaviti tržištu (malim i srednjim poduzećima iz sektora ribarstva i akvakulture). U ovoj fazi također će se diseminirati rezultati provedenih istraživanja kako bi se ribarima pružile specifične informacije o financijskim i investicijskim tehnikama, kojima bi se poboljšali ekonomski uvjeti sektora i omogućila implementacija “3EFISHING” brodova u flotama.

U projektu sudjeluje deset projektnih partnera. Dva istraživačka i razvojna instituta, Sveučilište u Bolonji i Institut za oceanografiju i ribarstvo koji će prenijeti inovativnost ključnim sektorima akvakulture i ribarstva razvojem nisko ugljičnih rješenja. Rad instituta podržavaju dva ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede (Hrvatska) i Institut za usluge poljoprivredno-prehrambenog tržišta (Italija).

U projektu sudjeluju i tri regionalne institucije: Agencija za inovacije u poljo-prehrani i ribarskom sektoru regije Marche „Marche Agriculture Fisheries“, Mediteranski poljoprivredni institut u Bariju i Zadarska županija, koji će imati ulogu uključivanja operatera iz industrije. Cromaris, kao najznačajnija hrvatska firma iz sektora marikulture, će sudjelovati u inovativnim procesima i testiranju koja će se provoditi projektom. Projektni partneri: Regija Emiglia-Romagnia i Cestha (Eksperimentalni centar za zaštitu staništa u Marini Ravene), koja se bavi programima očuvanja ugroženih vrsta i promocijom održivog upravljanja morem i obalom, provodit će aktivnosti diseminacije rezultata projekta.

Izvor: Institut za oceanografiju i ribarstvo

foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci