Gulaš juha

Ova ukusna juha može biti i samostalno jelo, a njena jednostavnost pripreme dati će Vam naslutiti da je možete i češće pripremati. Ovo jelo uvršteno je na Popis gastronomske baštine Hrvatske.

 

za 4 – 5 osoba

0,4 kg junetine

0,3 kg bijelog krumpira

0,1 kg mrkve

0,05 kg korijena peršina

0,1 kg crvenog luka

0,1 l suncokretovog ulja ili masti

0,05 kg mljevene crvene paprike

0,08 kg zelene svježe paprike

0,1 kg svježe rajčice

sol, papar

mljevena ljuta paprika po želji

sitna tjestenina u obliku riže

list peršina

Na ulju ispirjamo sitno sjeckani luk. Kad luk postane staklast, dodamo meso narezano na kocke, malo ispirjamo . Kada meso dobije boju,začinimo solju i dodamo mrkvu,korijen peršina i krumpir narezanu na kockice. Kuhamo poklopljeno na laganoj vatri dok meso omekša , dodamo zelenu papriku I rajčicu narezanu na kockice začinimo kimom poželji , prelijemo 1l vode te kuhamo dok povrće ne omekša . Pri kraju dodamo kuhanu tjesteninu ili je dodamo neposredno prije kraja (onoliko minuta prije koliko piše na vrečici tjestenine). Prije posluživanja psipajte svježe kosanim peršinom.

SAVJET:

Da bi izbjegli koštice i kožice od rajčice u jelu napravite slijedeće: zakuhajte malo vode (tek toliko da rajčice budu potopljene u vodi), rajčice operite, odrežite kružnim rezom dio na kojem je visjela rajčica, prema sredini rajčice (to je gornja strana), a na donjoj strani napravite nožem križ, uronite rajčice u vrelu vodu i pustite ih 2-3 minute, izvadite ih i ohladite (tako da ih možete držati u ruci), skinite im kožu nožićem, razrežite na 4 dijela (kriške) i izvadite koštice.Sada ih možete narezati na kockice.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci