Dud

Stabla duda (murva, murvica) su kod nas poznate iz vremena kada su njenim lišćem hranili dudove svilce za proizvodnju svile. Danas krase vrtove svojom sjenom i bogatstvom slatkih plodova, koji su namjenjeni za različitu upotrebu.

Zrele plodove murve možemo jesti sirove, možemo im dodati vrhnje, prilično slatke su već samo po sebi, a možemo ih dodati u prilog za engleski puding, za voćne salate, voćne kupove, pite… Plodovi duda upotrebljavaju se za kuhanje marmelada, želea, za sokove, sirupe, vino, možemo sušiti plodove za korištenje kasnije ili iz plodova peći rakiju tako zvanu duduvaču. Iz plodova možemo napraviti odlične sladolede, kreme i sorbete, a dudov umak se dobro slaže sa pečenim mesom jakog okusa prije svega od divljači, janjetine ili uz pečenu gusku.

Plodovi duda mogu poslužiti kao sezonsko voće i nešto novoga u našoj kulinarskoji ponudi jer dozrijevaju postepeno krajem lipnja i u srpnju nekada još u kolovozu. Plod  je sočan i osvježavajuć, pomaže kod nekih oboljenja kao što su protin, vodena bolest, upala sluznice usta, šećerna bolest (diabetis).

  • Bijeli dud (Morus alba) – plodovi su bijeli do bijelo žute, povremeno ružičaste boje,
  • Crni dud (Morus nigra)  – plodovi su tamno ljubičasti ili crni, imaju visoku zastupljenost antocijana u boji i
  • Crveni dud (Morus rubra) – slična je crnom dudu, sa time da su plodovi u zreloj fazi crveni.

U jesen su listovi crvenog duda posebne zlatno žute boje zato je također i lijepo ukrasno drvo. Imamo i sadnice duda koji nema plodova, namjena mu je ukrasna i za sjenu.

Ukoliko nastane mrlja od zrelog ploda duda najlakše ga odstranimo, ako ga protrljamo sa plodom nezrelog duda.

Sadnicu možemo posaditi i u zemlju slabije kvalitete, a krošnju oblikujemo po potrebi i želji, obrezujemo je u fazi mirovanja, zimu podnosi vrlo dobro, dud nema nametnika i bolesti tako da prskanje nije potrebno, što doprinosi zdravim i ekološko čistim plodovima. Kod branja plodova najbolje je staviti prostirku ispod drveta i zatim drvo tresti tako da imamo čiste plodove.

Izvor: Voćarstvo

Dud je jače super voće od slanih acai bobica

Sočni i slatki dud (murva, murvica) zaposjeo je sam nutricionistički vrh zdravih namirnica. Stručnjaci tvrde kako sadrži čak 79 posto više antioksidansa od bilo koje druge vrste super voća.

Krcat sastojcima koji djeluju tako danas pomlađuju, dudov sok može koži podariti mlađi, zategnutiji i sjajniji izgled, a čak može stisnuti pauzu kod stvaranja bora ili sjede kose, tvrde stručnjaci.

Ove bobice, koje mogu biti bijele, crne i crvene boje, bogate su resveratrolom, poznatim antioksidansom iz grožđa koji je odgovoran za sve zdravstvene dobrobiti tog voća. On može spriječiti pogoršavanje vida, smanjiti rizik od krvožilnih bolesti, zaustaviti starenje te tako djelovati kao glavni saveznik dugovječnosti, pa čak i pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka (rak pluća, debelog crijeva, prostate…).

Istraživači laboratorija Brunswick pokazali su ispitivanjima kako sok duda sadrži dvostruko više antioksidansa od soka naranči, brusnica ili šaka borovnica.

“Dud se koristi od davnina kako bi se zaštitili od prehlada i drugih bolesti, stoga nisam iznenađen što je ovo voće bogati izvor antioksidansa. Antioksidansi pomažu imunološkom sustavu koji štiti tijelo od bakterija i virusa. No, oni su također održiva alternativa Botoxu i drugim medicinskim zahvatima zahvaljujući svojstava koja se bore protiv starenja. Smatra se kako resveratrol pomaže, no ne želi svatko stalno piti vino. Sok duda je osvježavajuća, bezalkoholna alternativa”, zaključio je Paul Green, glasnogovornik The Progressive Food Company, tvrtkom koja se bavi proizvodnjom sokova.

K. Horvat

Izvor: Ordinacija

Prethodni članakDrenjina
Sljedeći članakDunja

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:03:06

Profiteroli

00:07:37