Drenjina

Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoročlani. Cvjeta u veljači i ožujku. Žutim cvjetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vrijeme”. . . . ,

Drugi nazivi: bila svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak. Plod drena narod naziva: drenka, drenjina, drenjka, drenjula .

Latinski naziv: Cornus mas.

Stanište: . Raste svuda, a najviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svjetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem . .. .

Ljekoviti dio biljke: Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lijepih žutih cvjetova i jestivih plodova, korisno je uzgajati ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspjeva na krečnjackim toplim i suhim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.

Ljekovito djelovanje: . : Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lijek za lječenje proljeva i drugih oboljenja organa za probavu. Sličnog je djelovanja i kora. Slatko, kompot, džem i pogotovo sok od zrelih drenjina su jedna od najprijatnijih poslastica a istovremeno su i lijek koji svatko rado uzima. Šteta je što se kod nas drenjine malo koriste.

Izvor: Cafe

Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci