Čaša nad čašama

Što sve ljudi nisu u stanju poduzeti da bi se domogli stranica znamenite Guinnessove knjige rekorda! Ići natraške, puštati nokte, ispeći super kajganu, skočiti u nepoznato, pa i u prazno. Svatko tko vlada kakvom vještinom, nastoji je izbrusiti tako dobro da ga knjiga nipošto ne mimoiđe. A kada se slave zaželi vlasnik staklane i minipivovare, onda nastane, što bi drugo nego mega pivska čaša.
Riječ je o čaši visokoj 106 centimetara, koju su izradili staklari u staklani i minipivovari Novosad i sin u češkom mjestu Harrachovu, a njena je posebnost u načinu izrade. Naime, radi se o čaši na nožici, ali nije izrađena klasičnim lijepljenjem, nego je napuhana takozvanom talioničkom metodom. Zahvaljujući ovoj čaši ušla je staklana s minipivovarom u Guinnessovu knjigu rekorda. –Htjeli smo dosegnuti visinu od sto centimetara, što bi bilo dovljno za rekord. Na kraju smo uspjeli izraditi čašu od 106 centimetara, što potvrđuje stručnost i sposobnost naših staklara, pohvalio se vlasnik staklane František Novosad. Dodao je kako im je uspjelo odmah izraditi više čaša od preko jednog metra, a ti će primjerci završiti na posebnim mjestima, jer radi se o svjetskim unikatima. Jedna tako ide u mjesni muzej stakla, druga ide u Pelhřimov agenciji Dobar dan, koja je nadzirala postavljanje rekorda. Jedna, dakako, ostaje u staklani kao uspomena na veliki događaj. U izradi 106 centimetara visoke pivske čaše sudjelovali su najiskusniji majstori harrachovske staklane, a najzahtjevniji dio posla bila je izrada tri četvrt metra visoke nožice. -Tako je visoka da je kad pijete iz nje možete držati na podu, rekao je koautor djela Radek Remer. U čašu stane oko litra i pol piva, a da bi potvrdili valjanost čaše, iz dviju su potegli na licu mjesta, a što drugo nego pivo iz vlastite minipivovare.
Ovo nije prvi rekord staklara iz Harrachova. Prije četiri godine ovdje su izradili najveću pivsku čašu. Prazna je bila teška 14 kilograma, a napunjena s 30 litara piva preko 40. Pijenje iz te čaše bilo je daleko teže nego vježbanje s utezima u teretani. Novi rekord postavljen je u sklopu petih harrachovskih pivskih svečanosti, a rad staklara promatralo je na stotine znatiželjnih posjetitelja. Mnogi od njih iskoristili su ljubaznu ponudu domaćina i pokušali napuhati staklenu kuglu uz asistenciju iskusnih staklara. Većina njih priznala je da je posao s krhkim staklom u uvjetima sličnima onima u sauni, uistinu vrijedan divljenja.
Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci