1,5 milijuna kuna potpore županijskim programima za mljekarstvo

Cilj Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini. je financijska pomoć jedinicama područne (regionalne) samouprave u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka.

Kroz dva javna poziva potporu su tako ostvarile Varaždinska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija. Zahvaljujući sredstvima programa, omogućeno je sufinanciranje tri mjere koje uključuju uzgoj i kupovinu junica namijenjenih proizvodnji mlijeka, ali i sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu, 14. prosinca u nazočnosti županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, zamjenice župana Varaždinske županije Silvije Zagorec, zamjenika župana Primorsko-goranske županije Petra Mamule i zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Mihaela Jurića sudjelovala na potpisivanju ugovora u okviru Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini.

Tijekom današnjeg potpisivanja ugovora ministrica je zahvalila županijama na suradnji u očuvanju i razvoju domaće proizvodnje mlijeka, istaknuvši kako su ciljevi Programa prije svega očuvanje likvidnosti gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, povećanje obujma proizvodnje te genetsko unaprjeđenje populacije mliječnih krava u Republici Hrvatskoj, a 1,46 milijuna kuna u okviru ovog Programa samo je mali dio pomoći koju ova Vlada i Ministarstvo sustavno pruža hrvatskim stočarima. Naime, do sada je u sektor mljekarstva putem Programa ruralnog razvoja i COVID mjera pomoći  isplaćeno više od 720 milijuna kuna, a do danas je iz Programa ruralnog razvoja za hrvatsko stočarstvo isplaćeno 2,8 milijardi kuna.

U okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine sektor govedarstva istaknut je kao posebno značajan, a između ostalog, zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka te u sektoru uzgoja krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz povećanje iznosa za obogaćena ležišta. Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 % do 2030. godine.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci