Njemačka vinska cesta

Pitoreskna dolina rijeke Ahr u jesenskim je danima cilj brojnih “hodočasnika vina” – radi se o jednoj od najstarijih vinskih cesta u Njemačkoj. Ahrska vina stručnjaci ubrajaju među najbolja u Saveznoj Republici.

Posjetitelji i planinari koji se ovih dana mogu sresti na vinskoj cesti crnog vina u dolini rijeke Ahr u pravilu su odlično raspoloženi . Vrijeme je idealno jesensko, vinogradi naprosto blješte u raznim bojama, a urod obećava dobru godinu. Ahrska vina su u Njemačkoj na visokoj cijeni, što lokalni vinari rado koriste – prolaznicima se usred vinograda nudi mladi mošt i staro vino. Tko tome može odoljeti? I tako se u prolazu, onako s nogu, popije čašica, ili dvije….a put je dug.

U dolini Irma Kreuzberg ima pune ruke posla. Supruga jednog ahrskog vinara je maknula namještaj iz prizemlja svoje 400 godina stare kuće u Dernauu i postavila stolove, stolice i klupe. Sada upravo čisti krumpir i miješa tijesto za kolače. Irma Kreuzberg je ugostiteljica na određeno vrijeme – zajedno sa suprugom Juppom ona prodaje putnicima-namjernicima vlastito vino i male zalogaje za usput. Koncesiju za tu vrstu trgovine supružnici imaju samo za četiri mjeseca u godini.

Christa Nelles

Christa Nelles voli tamnu boju vina

Dobrodošli u dnevnu sobu vinarske obitelji

Ranije su se ovakve sezonske gostionice nazivale “gostionicama s vijencem” – one su bile otvorene samo kada je na vratima bio obješen vijenac od vinove loze. U dvorištu su posjetitelji okruženi palmama i egzotičnim drvećem iz Sredozemlja. A tko želi ući u kuću i sjesti u ugodnu dnevnu sobu, u pravilu mora mjesto unaprijed rezervirati. Zidovi su od prirodnog kamena, jednako kao i pod, sobu zagrijava kalijeva peć u kutu. Osam mjeseci u godini to je dnevna soba Irme Kreuzberg i njene obitelji. A sada tu uživaju njezini gosti, međusobno nazdravljaju i gledaju kako domaćica priprema hranu u lijepoj plavo-bijeloj kuhinji.

Slika Christe Nelles slikana crnim vinom

Slika Christe Nelles slikana crnim vinom

Nekoliko kilometara dalje uzvodno živi Christa Nelles. I ona je udata za vinara i ima puno gostiju tijekom jeseni. Danas ona procjenjuje vinske arome i proces sazrijevanja vina. Vrlo je zadovoljna nijansama crvene i zelene boje u dvolitrenim bocama koje je posložila uz prozor.

Predjeli slikani vinom

Ali Christa Nelles nije vinarka. Ona je umjetnica koja slika vinom. Uglavnom koristi različite vrste crnog vina, najradije sorte sivi burgundac (pinot noir). Ali otvorena je i za nova iskustva: “Svog supruga sam prošle godine pitala da li ima i nekog starog bijelog vina. Trebala mi je zlatna boja”, priča Christa uz smijeh. Suprug joj je dao dvije boce – koje su u podrumu ležale po trideset godina. Bila je to predivna zlatna boja za njene slike.

Christa Nelles je vinom počela likovno eksperimentirati prije šest godina na različitim podlogama. Koristila je drvo, ponekad papir ili karton, često i platno. Crno vino se ponaša kao krv – s vremenom potamni. To je jedan od problema s kojima se ova umjetnica susretala. A jednom je neko nepoznati prolaznik započeo razgovor s njom i ponudio joj vinsku tintu. Ona je slična običnoj tinti, a važna joj je osobina je da ne mijenja boju na pod utjecajem dnevnog svjetla.

Erika Siegmund

Erika Siegmund vjeruje u ljekovitu moć vina

Za svoje slike Christa Nelles međutim koristi i druge marterijale iz vinograda svog supruga. Radove izlaže u prostorima vinarije osnovane 1479. godine. “Mi se na ovaj način nadopunjujemo, moj suprug i ja”, zadovoljno konstatira Christa.

Do zdravlja vinskom terapijom

I Erika Siegmund koristi ahrsko vino – ali u terapijske svrhe. Ona je voditeljica odjela za fizikalnu terapiju poznatih termičkih toplica “Ahr-Resort” u Bad Neuenahru i uvjerena je u ljekovito djelovanje vina na kožu, tijelo i dušu.

Staro termalno odmaralište

Staro termalno odmaralište “Ahr-Resort” u Bad Neuenahru

Lakim kružnim pokretima ruke ona utrljava ulje iz grožđanih koštica u kožu posjetitelja. “Ova masaža potiče cirkulaciju krvi i čini kožu mekšom i glatkom”, objašnjava ova stručnjakinja. A posebno je zdrava vinska kupka – u toplu vodu toplica dodaju se vino i slatko vrhnje kao emulgatori.

Na kraju terapije gosta se namaže komom, ostacima vinove loze i grožđa nakon prešanja. To ne samo da je dobro za izgled kože, već pomaže pri različitim kožnim oboljenjima – uključujući i rak kože. Osim toga ta terapija pomaže u smanjenju krvnog pritiska, ublažavanju grčeva u nogama i u sprečavanju stresa. A uz to je Erika Siegmund na još nešto izrazito ponosna: “Sve tvari koje koristimo, osim eteričnih ulja, dolaze iz ovog kraja, iz doline rijeke Ahr.”

Autori: Karin Jäger / Z. Arbutina
Odg. ur.: S. Matić

Izvor: DW – Deutsche Welle

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci