Žene, navalite na pivo

Žene koje piju dvije čaše vina, piva, ili žestokog pića dnevno, prijeti manja opasnost od prekomjerne težine, nego ženama koje uopće ne piju.

Pokazala je to studija američkih znanstvenika iz Brighama i iz ženske bolnice u Bostonu. Studija je objavljena u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno devetnaest tisuća američkih žena, koje nisu imale problem s težinom, starosti 39 godina i više. Pitali su ih koliko čaša alkohola dnevno popiju i nakon toga pratili ih otprilike trinaest godina.

Najvažniju skupinu uzorka, u kojoj je bilo 7346 žena, činile su žene koje nisu pile alkohol gotovo uopće. U drugoj po veličini skupini (6312 osoba) bile su žene koje tvrde da piju trećinu čaše vina, piva ili drugog alkoholnog pića, dok je petina rekla da pije jednu čašu na dan, šest postao pije dvije čaše, a tri posto više od dvije čaše dnevno.

U Sjedinjenim državama čaša alkohola standardno sadrži 14 grama alkohola, a preračunato radi se o deci i pol vina, 3,5 deci piva ili 43 mililitra žestokog pića. Tijekom trinaestogodišnjeg razdoblja provođenja istraživanja, najviše su na težini dobile žene koje uopće nisu pile alkohol, a kilama su najbolje odolijevale one koje su pile dvije čaše dnevno. U borbi protiv viška kilograma najuspješnije je pak bilo crno vino, ali slične efekte davale su i druge vrste alkohola.

Naravno, znanstvenici ne preporučuju alkohol kao sredstvo borbe protiv prekomjerne težine, jer alkohol uzrokuje zdravstvene i psihičke tegobe.

Izvor: Pivnica

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci