Vole li žene pivu?

Naoko nepotrebno pitanje: vole li žene pivo, i je li pivo žensko piće? Na prvu ćete zacijelo reći: ne, ta pivo je stvar muškaraca i zadimljenih krčmi uz psovke i prijenos nogometne utakmice, ali time biste samo dokazali da robujete predrasudama i stereotipijama. Jer pivo ne samo da sada jeste, nego je i oduvijek bilo (i) ženska stvar.

Oni pomniji i pozorniji čitatelji naših tekstova, ili oni koji su u rukama imali knjigu Pjenušave vedute, zacijelo će prepoznati ovaj citat iz kolumne Društvo mokrih sestara: Nogomet, mišići, automobili i – pivo, to su stvari, koje se općenito smatraju strogo muškima, i uglavnom nema onih, koji bi ih smjestili izvan toga rezervata. Stereotipije o muškarcima koji nedjeljom poslijepodne upriličuju skupne predstave urlanja pred televizorom, s limenkama piva u rukama, najveći broj žena drži podalje od toga pića, a slike zadimljenih krčmi, koje odzvanjaju vulgarnim dosjetkama, priječe ih da posjećuju ta svetišta dragocjene tekućine.

Stanje dodatno pogoršavaju muško-šovinističke kvazi-duhovite umotvorine, o tome kako je pivo bolje od žene, jer ono, kao, “nikad ne kaže ‘ne’ i nema glavobolju, s njim uvijek točno znaš koliko će te koštati, nikada ne dolazi prekasno, možeš ga dijeliti s prijateljima, i ne pita te koliko zarađuješ”. Američki ženoljupci, koji ne moraju istodobno biti i pivomrsci, uzvraćaju udarac s 11 razloga, zbog kojih je žena bolja od piva, podsjećajući da vam pivo neće čuvati djecu kad odete na kuglanje, da je topla žena puno ugodnija stvar od toplog piva, a isto je i s hladnom, a da bi pio pivo moraš imati 21 godinu. Da sve to ipak ne smanjuje pregolemi jaz između piva i ljepšeg spola, pokazuju podaci jednog istraživanja, po kojem su muškarci za punih 65 posto naklonjeniji pivu od žena, i onog drugog, koje kaže da točno dvije trećine žena popije najmanje jedno pivo na mjesec, ali to čini i čak 91 posto muškaraca.

Ali, šalu na stranu. Uostalom, još prije toga zorno smo pokazali da je pivo itekako i „žensko pitanje”: „Od egipatske mitologije, koja izum piva pripisuje božici Hathor, kraljici pijanstva i plesa, preko Finaca po čijoj su predaji to učinile tri žene – Osmotor, Kapo i Kalevatar, pa preko srednjeg vijeka, u kojem su pribor i alat za kuhanje piva bili vlasništvo žena, a pivarsko posuđe standardni miraz udavača, sve do četiriju kćeri Dicka Yuenglinga, vlasnika istoimene pivovare u američkom Pottsvilleu, koje su sve uključene u posao s pivom, nebrojene su potvrde da žene itekako imaju što tražiti u tom navodno muškom poslu, kao i u svakom drugom, jer žena učini i da lonac vrije, može uraditi ono što ne mogu ni volovi ni plug, pa i puno više, jer žena, baš kao kocka i vatra, nikad nije zadovoljna malim.”

Jedna od novijih potvrda da je pivo i ženska stvar je nedavno osnivanje prvog damskog pivskog kluba, udruge čeških žena, koje se sastaju uz pivo, i uređuju stranicu na internetu, na kojoj promiču kulturu piva.

Ali, da mi više ne mudrujemo, evo kako to izgleda iz perspektive žene, k tomu još stručnjakinje za pitanja zdravlja, evo što o tome piše Zuzana Dovičinová na češkom ljekarničkom portalu:

Pivo kod nas spada u tradicionalna pića. Omiljeno je zbog svoga naročitog okusa, zbog nižeg udjela alkohola i zbog toga što je idealno za ugodno sjedenje s društvom. Pri tom, pivo se smatra izrazito muškim pićem. Ali, što kažu činjenice?

Čovjek ima do deset tisuća receptora okusa, ali kod muškaraca i žena nisu svi jednako aktivni i ne izazivaju svi osjećaj slasti. Žene većinom intenzivnije osjećaju slatke okuse a manje, odnosno s manjim užitkom gorke i ljute. To je razlog zbog kojeg muškarci više cijene pivsku gorčinu. Žene zato više vole tamna, karamelizirana, odnosno slađa piva. Istodobno  ženama je važan i miris piva, pa su fini pivski specijali kod njih u startu u prednosti. Ali, to ne znači da je gorčina ženama neprijatna, samo im ona ne predstavlja takav užitak kao muškarcima. Statistika kaže da pivo pije 79 posto muškaraca, ali i 45 posto žena.

Jesu li žene zbog tih senzoričkih predispozicija bolji degustatori piva od muškaraca?

Degustacija piva ima pravila koja se puno ne razlikuju od pravila ocjenjivanja drugih pića. Kod piva se ocjenjuje prije svega izgled, pa pjena, miris, okus, punoća i boja. Degustatori moraju proći osnovnu senzoričku obuku, tijekom koje nauče identificirati dvanaest osnovnih tipova piva. Stvarno, žene su bolji degustatori piva nego muškarci. Žene koje ne puše i ne piju velike količine žestokog alkohola u stanju su bolje identificirati fine naznake raznih okusa piva.

Pivo sadrži tvari slične hormonima, koje imaju blage učinke estrogena. Pretpostavlja se da bi moglo podići razinu estrogena. Do određene mjere mogu priječiti osteoporozu.

Jedno od klasičnih pitanja je: mogu li trudnice piti pivo. Liječnici generalno ne preporučuju alkohol ženama u drugom stanju, budući da može oštetiti plod. Stoga kada je o trudnoći riječ, ne postoji ni pravilo umjerene konzumacije – trudnice jednostavno ne trebaju piti ništa što sadržava alkohol.

Onda: Deblja li pivo? Pivo sadrži gorke tvari iz hmelja koje umiruju organizam i potiču izlučivanje žuči, što blagotvorno utječe na probavu. Pivo tako potiče apetit. Samo pivo ne deblja, ali izaziva veći unos hrane u organizam. Gledajući energetski sadržaj, pivo ima 1500 do 1800 kilodžula po litri, što je manje, od primjerice jabučnog soka.

U biti, pivo je piće koji izaziva brze kalorije, pa je podesno kao energetska dopuna nakon fizičkih napora, primjerice nakon sportskih aktivnosti. pospješuje izmjenu tvari, lako je probavljivo, dobar je izvor vitamina i tvari u prirodnom obliku, koje tijelo može preraditi bolje nego umjetne preparate.

Osim toga, pivo je dobar hidratantski napitak. Sadrži čak trideset raznih minerala i elemenata, poput ugljika, kalcija, dušika, natrija, kalija, bogato je vitaminima skupine B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 -pyridoxin, niacin), tvari iz hmelja potiču proizvodnju žuči i potiču probavu, sadrži polifenoole, koji imaju antioksidantske i antikancerogene učinke, sadrži relativno malo alkohola (30 do 50 grama na litru), može preventivno djelovati kod kardiovaskularnih oboljenja, što je potvrđeno mnogim relevantnim istraživanjima.

Ipak, ne zaboravite – pivo sadrži alkohol, a alkohol nikome ne čini dobro.

Izvor: Pivnica

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci