Šunka u kruhu s burgundskim umakom

Šunka je tradicionalno Uskršnje jelo i osim vremena koje je potrebno da se  pripremi, nema drugih poteškoća u izradi vrhunski ukusnog jela.

1 suha šunka (2,5 – 3 kg)

Tijesto:

0,6 kg brašna

1 instant-kvasac

sol, šećer

voda

Uzmemo manju, ne presuhu šunku pa je četkicom za povrće dobro operemo u toploj vodi, ogulimo eventualno kožu i osušimo krpom. U brašno umiješamo instant-kvasac i s toplom slanom vodom s malo šećera, umijesimo čvršće tijesto kao za kruh.Pustimo ga na toplijem mjstu da nabuja.

Zatim ga razvaljamo u deblju plohu (2cm), na sredinu položimo šunku i obložimo je cijelu s tijestom. Dijelovi šunke ne smiju nigdje izvirivati. Ovako pripremljenu šunku stavimo u namašćenu posudu za pečenje. U prije zagrijanu pećnicu stavimo da se peče,  oko 220°C 2-3 sata, što ovisi o veličini šunke. Po vrhu pokriemo papirom ili aluminijskom folijom kako kruh ne bi izgorio.
Pečenu šunku izvadimo iz pećnice i ostavimo da se u ohladi u kruhu. Zatim je izvadimo iz kruha, narežemo i poslužimo uz isti kruh.

ili:

Šunku namačemo 8 do 10 sati, zatim je dobro istružemo. Pristavimo je u hladnu vodu, pustimo da zakipi i kuhamo, računajući za svaki kilogram šunke 20 minuta kuhanja. Tada šunku izvadimo iz vode, ostavimo da se ohladi i uzdužnim rezom pored kosti odvojimo gornji dio. Šunku režemo na tanke komade i stavimo ih ponovno na mjesto gdje su bili. Zatim šunku omotamo tijestom tako da šav dođe s donje strane. Možemo je ukrasiti listićima tijesta, a u sredini načiniti otvor da može izlaziti para. Sve zajedno pečemo 1 sat u već prije zagrijanoj pećnici. Prije serviranja odrežemo oštrim nožem koru kao neki poklopac. Šunku prelijemo pikantno začinjenim umakom od rajčica ili burgundskim umakom (kozjak i peršin se fino nasjeckaju. Vino se kuha s lukom, vrganjima i lovorom, dok ne prokuha na polovinu. Zatim se doda u jaki temeljni umak) i serviramo je toplu ili hladnu.

Za pripremu tijesta: Od brašna, soli i masti umijesimo mekano tijesto. Dodajemo polako mlačnu vodu i zamijesimo tijesto u okruglast oblik te pustimo da neko vrijeme odstoji. Zatim ga razvaljamo i u njega zamotamo šunku.

Burgundski umak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci